Skip to content

Jonge Oogst, week 39

De Zeven Sleutels: Het pad van de Roverkoning

Zeven sleutels, zeven poorten, zeven wachters en daarna toegang tot de schat van de meedogenloze Roverkoning. Dat is wat Kobold vertelt aan de zes bijzondere vreemdelingen die op precies die ene nacht in zijn herberg komen. En zo wordt er een zevenkoppig reisgenootschap gevormd, bestaand uit: Kobold de dwerg, de oude Spinster, de blinde vos, de koorddanseres zonder naam, Pjotr de speeldoosjesmaker, Abdul ‘Schim’ de zakkenroller en Ellie het sproetenmeisje. Samen gaan ze met Kobold’s magische sleutel op pad naar de eerste poort. Maar ze hebben elk hun geheimen en eigen belangen waardoor het vertrouwen ver te zoeken is – iets dat zeker wel nodig is om de zeer gevaarlijke reis te vervolmaken. Zal het ze lukken om samen de reis te voltooien en de schat van de Roverkoning te bemachtigen?

Een steengoed debuut vol fantasie en avontuur van Tom Rijpert. Al sinds jonge leeftijd is Tom bezig met het vertellen van verhalen – niet met veel woorden, maar vooral met zijn videocamera. Dit leidde tot een carrière als regisseur van reclamefilmpjes. Tom houdt van fantasievolle boeken vol avonturen zoals Harry Potter en dat is duidelijk terug te zien in zijn werk. In oktober verschijnt het tweede deel van het tweeluik, waar vol smart op gewacht wordt.

zeven sleutels
De Zeven Sleutels: Het pad van de Roverkoning
Verschenen bij: Pelckmans
ISBN: 9789463376631
Prijs: €17.00
Verschenen: juni 2023
Leeftijdscategorie: 9+

Takkenhoofd

Sofie is een kermiskind. Haar ouders hebben een reuzenrad en een oliebollenkraam, waardoor ze weinig tijd voor haar hebben in het kermisseizoen. Daarom woont ze een aantal maanden per jaar bij haar opa en zijn hondje Whiskey, waar ze altijd een heerlijke tijd heeft. Ook dit jaar logeert ze daar weer, maar dan blijkt er iets geks aan de hand te zijn. Opa vergeet allerlei dingen: de afwas, de post, de plek waar hij zijn bril bewaart… Kan Sofie wel bij hem blijven als hij zo warrig blijft? Opa wil echt geen hulp en hij wil al helemaal niet verhuizen naar Huize Avondrood (of volgens opa: Huize Alvast Dood). Hoelang kan Sofie dit voor zich houden? En heeft opa eigenlijk nog wel een keus?

Dit warme verhaal is geschreven door Inge Besaris. In 2021 debuteerde ze bij Uitgeverij Lemniscaat met haar eerste kinderboek: Ridder Tim. Naast de verhalen die Inge schrijft speelt theater een grote rol in haar leven. Sinds 1985 speelt en maakt ze voorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar onder de naam Theater Snater.

De sprookjesachtige illustraties zijn gemaakt door Irina Filcer. Takkenhoofd is haar debuut bij Lemniscaat. Creativiteit heeft altijd een grote rol gespeeld in Irina’s leven. Sinds 2004 werkt ze als illustrator, filmmaker, animator, grafisch ontwerper en theatermaker.

 

takkenhoofd
Takkenhoofd
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714965
Prijs: €15.99
Verschenen: juni 2023
Leeftijdscategorie9+

De jongen die van de wereld hield

Adem zou misschien geboren kunnen worden, hij is een zogenaamd ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Adem houdt meteen van zijn ouders, maar dat betekent nog niet dat hij geboren zal gaan worden. Er bestaan namelijk ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meesten van hen zullen nooit het levenslicht zien. Maar Adem weet het zeker: hij wil leven. Hij moet leven! Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt hij een voorschot op het leven. Hij moet ervoor zorgen dat zijn ouders bij elkaar komen om zijn eigen leven veilig te stellen. Want als de zandloper niet meer loopt…

Tjibbe Veldkamp is zeker geen onbekende in de kinderboekenwereld en heeft vele populaire titels op zijn naam staan, waaronder onder andere de humoristische series over ‘Grapman’ en ‘Agent & Boef’. Het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een Monster’ werd in 2021 bekroond met een Zilveren Griffel, waarna het ook nog Prentenboek van het jaar werd in 2022. Met een iets oudere doelgroep is Tjibbe ook niet onbekend, het 12+ boek ‘Tiffany Dop’ werd in 2010 bekroond met een Zilveren Griffel.

Zowel de dromerige cover als de zwart-wit illustraties die het verhaal aanvullen zijn gemaakt door de befaamde Mark Janssen.

 

De jongen die van de wereld hield
De jongen die van de wereld hield
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129235
Prijs: €17.99
Verschenen: augustus 2023
Leeftijdscategorie: 10+