Jonge Oogst week 46 – 2022
Ik hoor er niet meer bij
Ik hoor er niet meer bij is een boek dat je meteen het verhaal intrekt. Amina ontvangt een brief. In de enveloppe zit een foto waarvan ze dacht dat ze die nooit meer zou zien. Het doet haar terugdenken aan het moment dat ze met haar vrienden uit het AZC bij een boom staat en ze allemaal, één voor één, iets waardevols in een kist leggen. De kist is geheim, de inhoud is geheim en de schuilplaats is geheim. ‘Onze geheimen liggen hier veilig, voor altijd. Nooit zal ik de kist weer opgraven of iemand erover vertellen.’ Dat beloven ze.
Na dat moment verliezen ze elkaar uit het oog, want dat was de reden dat ze bij die boom stonden: ze gaan het AZC verlaten op weg naar een eigen leven in Nederland.
In de enveloppe die Amina heeft ontvangen zit de foto die Leila in de kist had gestopt. Maar waar is Leila gebleven?
De foto zorgt ervoor dat de andere kinderen elkaar weer opzoeken en op onderzoek uitgaan om te ontdekken wat er met Leila is gebeurd.
Carolien Ceton, hoofdredacteur bij Milieudefensie, schreef dit boek samen met Sergej Kreso, journalist en documentairemaker. Hij vluchtte tijdens de Bosnische Burgeroorlog vanuit Sarajevo naar Nederland. Op zijn vlucht, en later ook als filmer heeft hij veel verhalen gehoord van en over kinderen op de vlucht. Ik hoor er niet meer bij is fictie maar de verhalen die hij toen hoorde, vormen de basis voor dit boek.

Alles leeft
‘Lang, lang geleden, voordat er witte doppen uit onze oren groeiden..’
Zo begint het Alles leeft van Christiaan Borstlap. Het is een boek dat je met moeite weg kunt leggen. Prachtige, humorvolle tekeningen begeleiden al even creatieve tekst. Illustraties en tekst samen maken dit boek tot een pageturner.
Alles leeft laat op een grappige manier zien hoe al het leven met elkaar verbonden is, hoe (h)eerlijk het is of hoe oneerlijk, hoe zichtbaar of onzichtbaar het is en hoe groot of klein.
Al dat harige, gladde, gevederde leven in dit boek kruipt, eet, gromt en vliegt erop los.
Het is het werk van Christian Borstlap,illustrator, vormgever en artdirector die voor de grootste mode en winkelketens van de wereld heeft ontworpen. Eerder maakte hij voor Artis het animatiefilmpje Artis leeft. Je kunt het terugvinden op de website van Artis en dan ontdekken dat Alles leeft de boekversie is van Artis leeft.
Alles leeft is eerder in het Engels verschenen onder de titel This Thing Called Life.

Hoog in de boom begint de zomer
Lo is op vakantie in een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Hij ontmoet Jet als ze vastzit in de modder in de sloot. Hij haalt haar eruit en is meteen van haar onder de indruk.
‘Lo,’ zegt Lo.
‘Lo?’
‘Twee letters, zo heet ik.’
‘Meer heb je ook niet nodig, behalve als je Jet heet, dat kan niet met twee letters,’ zegt Jet.
Lo schiet in de lach.
‘Is dat leuk?’
‘Jij bent leuk,’ zegt Lo.
‘O.’
‘Maar krijg je op je kop als je thuiskomt met modder op je kleren?’ ‘Nee,’ zegt Jet, ‘ik kom altijd thuis met vuile kleren. ’s Ochtends trek ik schone aan.’
Het is het begin van een fijne vriendschap en samen beleven ze allerlei avonturen: ze redden een schaap, ze timmeren een ladder, ze klimmen in een boom.
En ze ontmoeten Fien. Fien zit in een wagentje. Daar willen Lo en Jet ook graag in rijden. Als het wagentje stuk gaat, kan Fien niet meer terug naar huis. Maar daar weten Lo en Jet wel een oplossing voor.
Wouter Klootwijk (1945) is journalist, columnist en (kinderboeken)schrijver. Als journalist schrijft hij vooral over voedsel. Hij schreef o.a. in de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en de Volkskrant en columns voor nog veel meer kranten.
Klootwijk ontving o.a. de Kinderboekwinkelprijs voor Het erf van de oom van Adri en de Zilveren Griffel voor Naar de overkant.
De aanstekelijke illustraties in Hoog in de boom begint de zomer zijn van Esther Leeuwrik (1981) die eerst o.a. docent Nederlands in het voortgezet onderwijs was, maar nu fulltime werkt als illustrator van kinderboeken.
Esther tekent het liefst ‘gewoon lekker op papier’. Haar kinderen kijken kritisch mee bij alles wat ze maakt.
