Skip to content

Jonge Oogst week 25 – 2023

Wolventijd

Met zijn Young Adultboek Wolventijd heeft basisschooldocent Lysander Mazee de debutantenprijs gewonnen. Van harte gefeliciteerd hiermee!

Bij de boekpresentatie begin juni 2022 werd het debuut omschreven als een spannend en meeslepend avontuur dat zich afspeelt in de late Vikingtijd en teruggrijpt naar de Noorse mythen en sagen. De schrijver zelf omschrijft zijn boek als een kruising tussen ‘Vikings’ en ‘Kruistocht in spijkerbroek’, het omslag toont dat het ook een fantasyboek is.

De jonge Friese ijshockeyspeler is Auke een trans hoofdpersonage. Hij wordt door legendarische wolvenkrijgers duizend jaar terug in de tijd ontvoerd om een van hen te worden en mee te vechten in een oorlog om het laatste Vikingheiligdom. Geschiedenis, mythes en hekserij spelen een rol in deze roman. De hoofdpersoon vecht niet alleen tegen fysieke tegenstanders, Auke levert ook een gevecht om (zelf) acceptatie.

wolventijd
Wolventijd
Verschenen bij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265165
300 pagina’s
Prijs: €18.50
Verschenen: mei 2023
Leeftijdscategorie: 15+

De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam

Hoofdpersoon van dit boek is de 19-jarige Alec. Het boek begint met vele vragen die Alec aan zichzelf stelt, zoals: ‘Had ik het allemaal niet veel eerder kunnen weten? Lag de waarheid niet voor het grijpen als ik beter had opgelet?’ Natuurlijk wil de lezer ook graag antwoord op deze vragen!

Alec heeft een fijne kleine vriendengroep in zijn eindexamenjaar op de middelbare school maar hij voelt zich niet altijd fijn. Hij zit met zichzelf en met name met zijn seksuele identiteit in de knoop. Het boek gaat over deze zoektocht naar zichzelf, die wakker geschud wordt als hij Björn leert kennen.

De titel van het boek verwijst naar het liedje The story about a boy who jumped off a cliff and landed softly van de Nederlandse singer-songwriter Christon Kloosterboer. De korte hoofdstukken beginnen allemaal met een stukje songtekst van bekende artiesten. Achter in het boek is de playlist van Alec te vinden waarin al deze nummers nogmaals genoemd als ook de songtekst van het liedje waar het boek zijn titel aan te danken heeft.

Stefan Raatgever is popjournalist, interviewer en sinds een jaar ook jeugdboekenschrijver!

 

de jongen
De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024597208
224 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: februari 2022
Leeftijdscategorie15+

Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Sanne is twaalf en staat op het punt om naar de middelbare school te gaan als ze te horen krijgt dat haar ouders gaan scheiden. Vanaf dat moment is er alleen maar ruzie. Puber Sanne en haar broertje Daan worden pionnen in een machtsstrijd tussen hun ouders, die we volgen tot Sanne achttien jaar is. De strijd over geld, over de omgang en het huis is nog maar het begin. De ouders blijven vooral hangen in hun eigen boosheid en verdriet, maken elkaar zwart, verwijten elkaar van alles en halen voortdurend oude koeien uit de sloot. De nuance is ver te zoeken.

Auteur Gracia Lebbink wil met dit debuut van Niemand vraagt hoe het met mij gaat de aandacht vestigen op de heftige gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen. Een groot deel van de kinderen in hulpverlening is een kind van gescheiden ouders. Ook Sanne zit vol twijfels en onzekerheden. Ze wil haar ouders geen pijn doen, maar ze is ook boos op hen en op hoe ze met hun situatie omgaan. Ze heeft het gevoel dat zij en haar broertje voor hun ouders niet de moeite waard zijn om bij elkaar te blijven.

Niemand vraagt hoe het met mij gaat is geen vrolijk boek. Het zal zeker herkenbaar zijn voor kinderen van gescheiden ouders en inzichtelijk voor alle andere mensen.

lebbink
Niemand vraagt hoe het met mij gaat
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714620
264 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: juni 2022
Leeftijdscategorie: 15+