Skip to content

Jonge Oogst week 24 – 2023

De bond voor bangeriken

In Anna’s borstkas woont een klein, rood en driftig mannetje. Een mannetje met korte beentjes, lange armen, een dikke kop en een enorme mond. Hiermee kan hij ontzettend goed stampen, schoppen, schreeuwen en op en neer springen. Elke dag roept hij dingen waar Anna bang en onzeker van wordt, totdat ze op een dag besluit om niet meer naar het mannetje te luisteren. Om niet meer bang te zijn. Maar daardoor wordt ze ook onvoorzichtig en doet ze dingen die misschien niet helemaal zo handig zijn, zoals spijbelen en meegaan met een vreemd meisje naar een wel heel bijzonder speelparadijs… Een spannend en grappig verhaal over heldhaftige bangeriken en bibberende helden!

Dit is het debuut als schrijver voor prijswinnend illustrator en animator Iris Lam. Naast dat Iris het verhaal heeft geschreven, heeft ze ook gezorgd voor een rijk geïllustreerd binnenwerk. Haar voornaamste streven is het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen, waaronder klimaatrechtvaardigheid, angst en de dood. Deze onderwerpen spelen ook een rol in dit boek. In 2019 won Iris de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs met het plan voor de animatieserie ROUWDOUWERS om de dood bespreekbaar te maken voor kinderen.

bond
De bond voor bangeriken
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021473710
336 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 10+

Het touw en de waarheid

Kyra woont eenzaam op een eiland in het zuiden, omringd door de blinkende zee. Hier verft ze stoffen in wel duizend verschillende kleuren. Ylan woont in een klooster op een rotseiland in het zuiden, waar dag in dag uit de woeste zee bulderend tegen de klippen slaat. Hier is Ylan, net zoals alle andere monniken, op zoek naar de waarheid. Maar wat is dan die waarheid? Ylan gelooft niet langer wat de monniken vertellen en vlucht naar de open zee. Tegelijkertijd verlangt Kyra naar gezelschap en ook zij moet haar eiland verlaten. Beiden varen ze het onbekende tegemoet, maar niet helemaal alleen. Zowel Ylan als Kyra hebben een geheim dat hen vergezelt. Het sprookjesachtige en ongrijpbare verhaal van hen wordt met vele betoverende zinnen en woorden verteld door Marco Kunst.

Marco Kunst schrijft avonturenromans, fantasy, science fiction, historische romans en realistische verhalen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Marco is een echte woordkunstenaar en zijn liefde voor woorden, klanken en zinnen zijn in al zijn boeken terug te zien. De vele prachtige, dromerige en kleurrijke illustraties in het boek zijn gemaakt door Jeska Verstegen. Naast een verhaal op wonderschone manier weer te geven met illustraties, is ook zij er een meester in om dit met taal te vertellen.

trouw
Het touw en de waarheid
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714934
156 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie10+

We moeten je iets vertellen

De ouders van de 13-jarige Hazel gaan scheiden. Omdat de gezinsvakantie niet doorgaat wordt Hazel naar haar oma gestuurd, die op een saai eiland woont. Daar heeft ze totaal geen zin in, want als ze weg is kan ze haar ouders helemaal niet meer bij elkaar houden? Dan valt het gezin volledig uit elkaar! Gelukkig blijkt het eiland van oma toch niet zo saai te zijn als Hazel dacht. Op het eiland ontmoet ze een jongen, Kean en terwijl ze het rommelige huis van haar oma opruimt vindt ze ook nog eens ongeopende brieven gericht aan haar vader. Hierdoor verandert alles. Hazel gaat op zoek naar antwoorden, maar iets dat al wel zeker is, is dat niets meer hetzelfde zal zijn na deze zomer. In dit verhaal leert Hazel over loslaten en accepteren, in al zijn vormen…

Marlies Slegers is geen onbekende in de kinderboekenwereld en heeft al vele boeken op haar naam staan, waaronder de serie over de grappige Liv, Onder mijn huid, Vijftien en de onvolprezen Briefjes voor Pelle. Dit laatste boek stond afgelopen jaar op nummer 13 in de Grote Vriendelijke 100, een jaarlijst van de meest geliefde kinderboeken allertijden.

 

slegers
We moeten je iets vertellen
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021031798
232 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 10+