Skip to content

Jonge Oogst week 23 – 2023

Het kabouterboek

In Het kabouterboek laat Kik je het leven van de moderne kabouter zien. Je denkt misschien dat ze in het bos wonen, maar dat is allang niet meer zo. De meeste kabouters wonen in dorpen en steden. De kleine kabouter laat je in deze encyclopedie zien hoe ze leven, wat ze doen, hoe ze zich zo goed verborgen houden en Kik leert je ook nog eens hoe je je eigen muts kunt maken.

De prentenboeken van Loes Riphagen zijn bekroond in binnen- en buitenland. Coco kan het! werd verkozen tot Prentenboek van het jaar 2021. Het boek stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen en ontving in 2022 een Gouden Boek: meer dan 75.000 exemplaren gingen over de toonbank. Het kabouterboek wilde de illustrator en schrijver altijd al maken. 

Het kabouterboek
Het kabouterboek
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025777456
68 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Mevrouw Kiosk

‘Olga werkt al heel, heel lang in de kiosk. Misschien zit ze er wel een beetje vast.’ Zo begint het verhaal over mevrouw Kiosk. Olga droomt van verre reizen en de zonsondergang aan zee, maar de kleine krantenkiosk is haar wereld en de dromen blijven dromen. Tot er op een dag iets gebeurt. Een gebeurtenis die het leven van Olga op zijn kop zet.

Anete Melece is illustrator en animator. Het prentenboek Mevrouw Kiosk, waarvoor ze ook de tekst schreef, is gebaseerd op haar korte veelbekroonde animatiefilm The Kiosk uit 2013. Het boek is vertaald door Edward van de Vendel en is uitgegeven door Lannoo.

Mevrouw Kiosk
Mevrouw Kiosk
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401491990
40 pagina’s
Prijs: €15.99
Vertaling door: Edward van de Vendel
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 5+

De woelige wereld van de worm

In De woelige wereld van de worm – over een onderaards leven vol hindernissen, volg je het leven van één worm in het bijzonder. De worm heeft een kop en een staart en ze doen alles samen, tot op een dag het noodlot toeslaat… In dit dikke, roze boek leer je dingen over de worm (ook bekend als aardworm of regenworm) maar vergis je niet: het is geen standaard non-fictie. Op de website van de uitgeverij wordt het boek omschreven als: ‘Een heerlijke mix van wetenschappelijke observaties en rake ironie.’

De woelige wereld van de worm is een van de eerste boeken die verschenen is bij de nieuwe uitgeverij Parade. Het boek is geïllustreerd en geschreven door Noemi Vola en ontving in 2022 een Special Mention Bologna-Ragazzi Award. 

De woelige wereld van de worm
De woelige wereld van de worm
Verschenen bij: Parade
ISBN: 9789463192828
256 pagina’s
Prijs: €22.50
Vertaling door: Marion Everink
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 7+