Skip to content

Jonge Oogst – week 21

Fietsen door een leeg huis

Plotseling zag ik iets bewegen achter het raam. In de woonkamer stond een jongen. Hij ging voor het raam staan en keek naar me. Hij keek hetzelfde als ik, net zo verbaasd. Alsof ik in een spiegel keek.

Teus is verhuisd. Uit heimwee keert hij steeds terug naar zijn oude huis, waar hij nog in de buurt woont. Hij raakt bevriend met Rayan, die met zijn familie uit Afghanistan is gevlucht en nu in het oude huis van Teus woont. De ouders van Teus zijn minder blij met de vriendschap, maar Teus weet zeker: Rayan is zijn beste vriend.

cover
Fietsen door een leeg huis
Verschenen bij: WPG Kindermedia – Leopold
ISBN: 9789025886226
128 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 16-05-2024
Leeftijdscategorie: 9+

Salto

De twaalfjarige Álfur is een heel gewoon kind uit Kópavogur in IJsland. Na school gamet hij met zijn beste vriend en traint hij om in een hogere turngroep te komen. Met Álfurs familie daarentegen, is van alles aan de hand. Zijn tante was ooit de beste turnster van IJsland, maar niemand praat meer met haar. En als bij Eiki, zijn drie jaar oude broertje, autisme wordt vastgesteld, staat de wereld op zijn kop. Ineens mogen ze thuis geen gluten meer eten en worden ze een plasticvrij huishouden. Alsof dat Eiki zal helpen… Hun ouders willen zelfs verhuizen! Álfur besluit dat het zo niet langer kan. Hij moet en zal bewijzen dat zijn broertje helemaal niet anders is.

Arndís Thórarinsdóttir schreef met Salto een aangrijpende jeugdroman over een ingewikkeld onderwerp. Ze vertelt hoe zelfs in een hecht gezin alles op losse schroeven komt te staan, omdat iedereen op een eigen manier omgaat met verdriet en onzekerheid. Toch is Salto ook een opbeurend boek over de kracht van vriendschap, over doorzetten en over banden die of niet verbroken, of ook weer hersteld kunnen worden.

530x840
Salto
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021483269
280 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 06-02-2024
Leeftijdscategorie10+

In het spoor van Wonder

Als de vader van Roe plotseling overlijdt, vindt ze troost in een inspirerende brief die haar aanmoedigt haar vleugels uit te slaan. Samen met haar toegewijde tante Joni, begint Roe een zoektocht naar haar droompaard, het vurige springpaard Wonder. Wanneer Wonder spoorloos verdwijnt op het moment dat Roe’s droom binnen handbereik lijkt te zijn, zijn Roe en Joni vastbesloten om hem te redden. Terwijl ze het mysterie ontrafelen en geconfronteerd worden met een golf van paardendiefstallen, raken de twee amateurdetectives verstrikt in een opwindend en gevaarlijk avontuur.

Dit is niet alleen een hartverwarmend verhaal over verdriet en familiebanden, maar ook een boeiend detectiveverhaal dat zich afspeelt in de adembenemende landschappen van Engeland en Schotland. Lauren St John, staat bekend om haar meeslepende verhalen en haar liefde voor dieren. Haar bekroonde boeken, waaronder de Storm-trilogie, nemen lezers mee op avontuurlijke reizen in prachtig beschreven landschappen, waarin ze de band tussen mens en dier en het belang van natuurbehoud verkent.

9789025779252_cover-1
In het spoor van Wonder
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025779252
384 pagina’s
Prijs: €19.99
Vertaling door: Esther Ottens
Verschenen: 22-05-2024
Leeftijdscategorie: 10+