Skip to content

Jonge Oogst week 21 – 2023

Vonk

Wiek woont in de luciferfabriek Vonk, waar hij onder toeziend oog van de gemene Ma Boeman samen met andere weeskinderen leeft en vooral hard moet werken. Wiek wil graag weg van deze verschrikkelijke plek, waar hij op de grond moet slapen en maar twee keer per dag een beetje pap krijgt. Echter is ontsnappen nog niet zo makkelijk, want voor je het weet ben je overbodig en eindig je in de Bodemloze Put…

Alles verandert wanneer een vogel een eikelwiegje met een piepkleine baby voor Wiek zijn voeten werpt. In de nacht komen er drie boswezentjes, genaamd Hobs, hem opzoeken. Als dank voor het vinden en verzorgen van de baby helpen ze hem met ontsnappen uit Vonk en vanaf dat moment verandert Wiek’s leven. Eindelijk heeft hij een familie en een fijne plek om te wonen! Maar al snel blijkt dat ook het bos niet veilig is. Er verdwijnen Hobsstammen en er wordt een reusachtig monster gespot… Kan Wiek de Hobs helpen en tegelijkertijd de andere weeskinderen uit de handen van de boosaardige Ma Boeman redden?

Verhalen zijn altijd een groot deel van Tim Tilley’s leven geweest. In zijn ogen zijn verhalen deuren naar verschillende werelden, wat goed terug te zien is in Vonk. Tijdens Tim zijn studie Illustratie werd de vonk voor dit boek aangewakkerd door een project over bossen. Vonk was oorspronkelijk bedoeld als een prentenboek, maar de vlammen van het verhaal groeiden uit tot een volwaardig leesboek.

 

Vonk
Vonk
Verschenen bij: Ploegsma
ISBN: 9789021684130
304 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 05-04-2023
Leeftijdscategorie: 10+

Suikerland

De Afrikaanse Esi, haar broertje Yaa en hun slaaf Lano worden door twee mannen geroofd en meegenomen van rivier naar rivier tot ze bij een reuzenrivier komen: de zee. Hier worden ze door de rovers verkocht aan witte wezens die de kinderen in het ruim van een schip stoppen, samen met vele andere vrouwen en kinderen. Ze zullen naar de overkant gebracht worden. Wat en waar die overkant precies is weten de gevangengenomen mensen aan boord niet, al kan het niet anders dan slecht zijn.

Op een schip, in een ruim met niet meer dan een poep- en plasemmer, moeten ze onder vreselijke omstandigheden zien te overleven. Wanneer het schip uiteindelijk aanmeert aan de andere kant van de oceaan worden de Afrikaanse mensen verkocht aan witte mensen als slaaf. Esi komt terecht op een suikerplantage waar ze tot huisslaaf wordt gemaakt. Dit verhaal vertelt hoe het leven in slavernij écht was. Zowel de Afrikaanse als de Europese geschiedenis van slavernij zijn deel van dit verhaal.

Henna Goudzand Nahar schrijft zowel voor kinderen als volwassenen. Onderwerpen zoals slavernij, postkolonialisme en cultuurverschillen komen in vrijwel al haar werken voor. Haar vorige boek Op de rug van Bigi Kayman (7+) over de Surinaamse slavernij is in 2022 bekroond met een Bronzen Griffel en een Zilveren Penseel.

Suikerland
Suikerland
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045126999
288 pagina’s
Prijs: €20.00
Verschenen: 18-04-2023
Leeftijdscategorie10+

De Swifts

Op de dag dat ze worden geboren, wordt elke Swift voorgeleid aan het heilige familiewoordenboek. Ze krijgen een naam en bijpassend karakter, waarna er wordt verwacht dat ze zich hier tijdens het opgroeien aan houden. Alleen heeft de jongste Swift hier totaal geen zin in. Haar familieleden denken dat ze voorbestemd is om een ​​onruststoker, een lastpak, te worden. Enkel vanwege haar naam. Maar wat nou als ze dat helemaal niet wil? Ze zou een prima piraat, ontdekkingsreiziger of detective kunnen zijn!

En vooral dat laatste is handig, want wanneer iemand van de familieleden haar oudtante heeft geprobeerd te vermoorden tijdens de familiereünie, moet iemand dit natuurlijk uitzoeken. Alleen wordt de zaak al snel ingewikkelder dan ze dacht. Er volgen nog meer moorden en de ontzettend veel verdachten maken de zaak erg ingewikkeld. Daarbij blijkt er ook nog eens een familieschat te zijn. Lukt het de jongste Swift om de moordenaar te pakken voordat het hele huishouden verdwijnt? En lukt het haar om de rest van haar familie te bewijzen dat ze meer is dan wat het heilige boek heeft verteld?

De Swifts is Beth Lincoln’s debuut. Ze groeide op in een voormalig Victoriaans treinstation in Noord-Engeland. Ze is gek op woordspelingen, woordpuzzels en op klassieke detectiveverhalen.

De swifts
De Swifts
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024597512
464 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 9+