Jonge Oogst week 20 – 2023 Young Adult
Museumnacht
Chinouk Thijssen timmert al vele jaren stevig aan de jeugdboekenweg. Ze schrijft vooral ‘slashers’: spannende boeken in de categorie thriller, horror en meer van dat soort engs waar de jeugd van smult. In 2022 won ze de Jonge Juryprijs met haar boek Gegijzeld. Museumnacht, haar nieuwste jeugdroman, was genomineerd voor de Chicklit Young Adultprijs van het jaar 2022.
De aanleiding voor het verhaal in Museumnacht is een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. Er wordt vijftigduizend euro uitgeloofd aan wie een nacht in het museum durft door te brengen. Een groepje van acht vrienden neemt die uitdaging aan. Elk hoofdstuk van het boek is geschreven vanuit een ander perspectief en eindigt met een ‘sleutelhanger’. Zo wordt met open plekken en onderlinge ruzies en verdachtmakingen veel spanning gecreëerd en kan de lezer voortdurend via dwaalsporen en misleidingen meezoeken naar de dader. Of daders, want het blijft niet bij één moord.

Het pact X
Het Pact X is een krimi voor young adults die graag huiveren én filosoferen. De hoofdpersoon Godz, zoon van een werkloze filosoof, besluit samen met zijn beste vriend nooit meer te gaan nadenken. Dat is lastig vol te houden als zijn vader onthoofd wordt gevonden naast een verlaten pretpark. Niet alleen de speurtochten naar het hoofd en de daders nopen Godz tot nadenken, ook een moorddadige bende dwingt hem daartoe. Deze bende doet er namelijk alles aan om Godz enkele beginselen van de Griekse filosofie bij te brengen.
‘Neem een grote portie fantasie en voeg er een scheut geschiedenis en een kleine droom aan toe. Kruid bij met bizarre plots en vreemde personages. Laat het geheel een tijdje sudderen op een zacht vuurtje en je hebt een boek van Wendy Stroobant’, is hoe de schrijfster zelf haar werk aanprijst.
In Het Pact X zien we al deze ingrediënten terug. De spannende en leerzame jeugdroman probeert jongeren op een originele manier kennis te laten maken met Griekse filosofische theorieën en ideeën. En passant wordt er tegen een decor van engerds en dreigingen een moord opgelost.

De Duitse demon
Protagonist Peder Olsen is in 1916 vanwege geaardheid en geweten voor de Duitse oorlog gevlucht. In het boek De Duitse demon is de Eerste Wereldoorlog alweer enkele jaren achter de rug en meent hij weer veilig te zijn in Denemarken en veilig naar Duitsland te kunnen reizen. Niets blijkt echter minder waar.
René Eijsermans heeft een trilogie geschreven van boeken die spannend zijn én gebaseerd op de recente West-Europese geschiedenis. De Deense deserteur, De Berlijnse Bolsjewiek en De Duitse demon beschrijven drie episodes uit het leven van Peder Olsen uit Denemarken. De boeken spelen in de eerste helft van de 20eeeuw, in respectievelijk 1916, 1918 en 1923.
Ze laten zien hoe de geschiedenis en toevalligheden het leven van mensen vormgeven en andersom: hoe de mens de geschiedenis vormgeeft.
De schrijver is afgestudeerd muziektheoreticus en componist. In zijn jeugdboeken spelen historische gebeurtenissen altijd een belangrijke rol.
