Skip to content

Jonge Oogst week 19 – 2023

Kun jij een geheim bewaren?

Wat als je op een ochtend wordt opgetild door de wind en op een rug van een echte draak wordt neergezet? Het overkomt Winnie in dit prentenboek. De draak stelt haar voor aan een aantal mythische wezens. Zij vertellen het meisje hun grote geheim. Lukt het Winnie, wanneer ze weer thuis is, om het geheim van de bijzondere wezens te bewaren?

Melissa Castrillon is woonachtig in het zuidoosten van Engeland. Ze illustreert boekomslagen en prentenboeken. Kun jij een geheim bewaren? is het derde prentenboek waar ze ook de tekst voor schreef. Eerder werd haar prentenboek Machtige Min al naar het Nederlands vertaald. Hiervoor ontving ze in 2022 een Bronzen Penseel van de Griffeljury.

Kun jij een geheim bewaren?
Kun jij een geheim bewaren?
Verschenen bij: Boycott
ISBN: 9789492986610
40 pagina’s
Prijs: €20.95
Vertaling door: Nicolette Hoekmeijer
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Een slijmzoen voor je oma

Ken je de koekjeshaai? De klapmuts? Of misschien het krabbezakje? Waarschijnlijk niet. Nóg niet: in dit boek leer je ze kennen. Dieren die wel ontdekt zijn, maar die we vaak zo snel mogelijk weer vergeten. Omdat ze niet knuffelachtig genoeg zijn. Te gladjes. Lelijk ook vaak. Maar wat die beesten allemaal kunnen… 

Matthijs Meeuwsen schrijft onder andere voor National Geographic Junior en Wild van Freek. Hij is gefascineerd door alles wat onder water leeft. Een slijmzoen voor je oma is zijn eerste kinderboek. Hierin portretteert hij samen met illustrator Paco Vink 37 onbekende zeedieren. De illustraties nemen je mee naar de dieptes van de zee. Duik in het boek en ontdek al deze wonderlijke dieren.

Een slijmzoen voor je oma
Een slijmzoen voor je oma
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045128160
152 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 8+

Missie afbreken

Eerst was er Gozert, maar dit was het verhaal van Ties. Ties heeft een levendige fantasie en kan als enige zijn beste vriend Gozert zien en horen. Samen beleven ze allerlei avonturen die zo uit de hand lopen, dat Ties wordt opgenomen in Huize Hoopvol. Daar ontmoet hij een meisje dat stemmen hoort. Ook zij kan Gozert horen. Haar verhaal is te lezen in Luna. En nu is er het derde, afsluitende boek: Missie afbreken. Het verhaal van Gozert.

Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten nu Ties hem steeds minder nodig heeft. Dat gevoel wordt sterker als Luna en Ties een eigen missie hebben, een waar Gozert eigenlijk niets mee te maken wil hebben. Gozert ontdekt dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat wanneer mensen geen aandacht meer aan hen besteden. Gozert moet een beslissing nemen: hoort hij nou wel of niet bij de levende kinderen?

Pieter Koolwijk schrijft avontuurlijke en fantasierijke boeken die zich afspelen in de dagelijkse wereld. Hij vindt dat over sommige zaken beter moet worden nagedacht. Want wat is gek? Of anders? In 2021 werd Gozert bekroond met de Gouden Griffel. Missie afbreken is het achtste boek van Koolwijk dat Linde Faas heeft geïllustreerd. Eerder deed ze dit al voor onder andere Gozert, Luna, Bens boot en Prutje. Zelf schrijft de illustrator ook. Voor haar prentenboek Waar is grote broer? ontving ze in 2022 een Bronzen Griffel.

Missie afbreken
Missie afbreken
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713869
264 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 10+