Skip to content

Jonge Oogst week 17 – 2023

Het wolfje dat geen roedel nodig had

Een klein wolfje wil naar buiten, maar dat kan niet volgens zijn vader. ‘Wolven gaan niet alleen naar buiten, wolven doen alles samen.’ Het wolfje besluit zijn roedel te verlaten. Onderweg ontmoet hij andere dieren die alles alleen doen: een sneeuwpanter, een nachtuil, een arend en een beer. Het wolfje is diep onder de indruk. Alleen leven is zo geweldig dat hij iedereen uitnodigt om met hem mee te doen. Welk leven past het beste bij wolfje?

Schrijver Gaia Willemars en illustrator Anouschka Boswijk kennen elkaar van de middelbare school. Dit is het eerste prentenboek dat ze maakten. Op de kleurrijke illustraties van Boswijk is van alles te ontdekken, zo staan er tal van verwijzingen in naar bekende boeken. Het wolfje dat geen roedel nodig had is een verhaal over alleen durven zijn en over het kiezen van je eigen familie.

Het wolfje dat geen roedel nodig had
Het wolfje dat geen roedel nodig had
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021469799
48 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 3+

Mijn spook en ik

Yas is nergens bang voor. Tenminste, dat is wat hij zegt… Op een nacht krijgt Yas bezoek van een spook: hulpspook Kwaak. Kwaak zegt dat Yas een schijthaas is. Hij komt hem helpen met zijn angst. Yas ontdekt dat hij niet de enige is die wel eens bang is. En dat het helpt om iemand over je angst te vertellen, zeker als diegene je eigen hulpspook is.

Mijn spook en ik is geschreven door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Floor de Goede. Samen maakten zij al veel boeken, waaronder Heel heel heel vies boek dat net als Mijn spook en ik verscheen in de Tijgerlezen-serie van uitgeverij Querido. Het was de schrijver zelf die het idee voor de reeks opperde bij de uitgeverij. Tijgerlezen staat voor gelukkig leren lezen. De boeken voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn spannend of grappig, en hebben altijd veel illustraties in kleur. Zo ook Mijn spook en ik, een boek dat zowel geschikt is om voor te lezen als om zelf te lezen door iets ervaren lezers.

Mijn spook en ik
Mijn spook en ik
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045128849
120 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 7+

Struikmeisje

Waarom doen mensen wat ze doen? Dat is de vraag die de twaalfjarige Erie bezighoudt. Volgens haar therapeut heeft ze een stoornis en is dat de verklaring voor haar gedrag. Erie háát dat woord. Ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan om achter het antwoord te komen. Vanuit de struiken observeert ze de bewoners van vakantiepark De Vliegenzwam. Ze ontmoet Bas. Wat doet de jongen hier? En waarom doet hij zo aardig tegen haar? Net als ze denkt dat ze de antwoorden heeft, blijkt Bas een heel andere reden te hebben. Een die haar leven op z’n kop zet…

Tineke Honingh schrijft naast kinderboeken ook scenario’s voor strips. Eerder schreef ze Elke dag broerdag dat in 2022 werd uitgekozen als thematitel voor de Kinderboekenweek. Struikmeisje is haar zesde boek. Een jeugdroman over vastzitten in je eigen hoofd, over vriendschap en over dingen die je niet op school leert.

Struikmeisje
Struikmeisje
Verschenen bij: van Goor
ISBN: 9789000373611
240 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 9+