Skip to content

Jonge Oogst week 16- 2023, Young Adult

If

Lydia Rood heeft een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan, niet alleen qua kwantiteit, zeker ook kwalitatief. Ze publiceert al meer dan veertig jaar boeken in alle genres en voor alle leeftijden en heeft vele (literaire) prijzen gewonnen met haar werk. Met haar nieuwste literaire jeugdroman If laat ze weer een origineel en geëngageerd boek het licht zien.

Hoofdpersoon Ifigenia zit in het laatste jaar van de middelbare school en wil het liefst naar de filmacademie. In haar eigen (dysfunctionele) gezin en op school voelt ze zich niet altijd begrepen. Ze ziet daarnaast meer en meer dat haar thuissituatie wezenlijk anders is dan die bij haar vriendje Giovanni, die overigens niet altijd weet wat hij met Ifs sombere gevoelens en zelfdestructieve gedrag aan moet.

De bijzondere opbouw van het boek kan een uitdaging zijn voor de lezer, maar diezelfde lezer wordt beloond, door identificatiemogelijkheden en herkenning. Daardoor en bovendien kan een puber dankzij dit boek ervaren dat hij of zij of hen absoluut niet de enige is die ‘anders’ is of zich anders voelt.

 

 

If
If
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025883713
320 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2022
Leeftijdscategorie: 15+

Onheilsdochter

De historische jeugdroman Onheilsdochter speelt zich af in de negende eeuw in Denemarken. Hoofdpersoon Yrsa, de heidense dochter van een Friese slavin en een Deense stuurman, komt voor gewetensvragen en levensdilemma’s te staan als ze zorg krijgt voor een hooggeplaatste gijzelaarster. Het is aan Van Rijckeghem wel toevertrouwd dit gegeven op een geloofwaardige en boeiende manier uit te werken.

De Vlaamse schrijver Jean-Claude van Rijckeghem is bekend van onder andere de mooie jeugdroman IJzerkop uit 2019 waarmee hij diverse prijzen won, zoals de Kinder- en Jeugdjuryprijs van Vlaanderen en de Thea Beckmanprijs in Nederland. Zijn historische boeken zijn vaak geschreven vanuit het perspectief van jonge vrouwen die voor zichzelf opkomen. Onheilsdochter verscheen in mei 2022 en is door het Vlaamse dagblad de Standaard ‘een van de knapste adolescentenromans van het jaar’ genoemd.

Onheilsdochter
Onheilsdochter
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045127248
304 pagina’s
Prijs: €20.00
Verschenen: 2022
Leeftijdscategorie 13+

Nick en Charlie- Dit is een ècht liefdesverhaal...

Van de razendpopulaire graphic novelserie Heartstopper van Alice Oseman is kortgeleden een goedkope Nederlandse vertaling in paperback uitgekomen: Nick en Charley – Dit is een écht liefdesverhaal

Van de Engelstalige Heartstopperserie zijn inmiddels vijf delen verschenen, die zeer populair zijn onder young adults en waar ook een Netflixserie van is verschenen. De Heartstopperboeken beschrijven leven, liefde en alles ertussenin, kortom een coming-of-age én coming out van twee Britse jongens op een middelbare school.

Nick en Charlie
Nick en Charlie- Dit is een ècht liefdesverhaal…
Verschenen bij: Uitgeverij Van Goor
ISBN: 9789000384426
144 pagina’s
Prijs: €10
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 13+