Skip to content

Jonge Oogst week 15 – 2023

Ik kleur van jou

Verwonder je over de gedichten en illustraties van Milja Praagman in haar nieuwe dichtbundel Ik kleur van jou. Korte gedichten voor jezelf en om te delen met anderen. Over bang zijn, twijfelmoed en een dag tot de rand vol geluk. Over geboorte, verliefdheid en een fluisterriviertje. Elk gedicht wordt vergezeld door een of meerdere dieren. 

Milja Praagman won in 2017 een Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie. In 2021 verscheen haar eerste dichtbundel Magneetje. Op haar website schrijft ze: ‘Nadat het boek naar de drukker was bleef het knetteren en schreef en tekende ik gewoon door alsof Magneetje nog helemaal niet af was.’ Het resultaat is Ik kleur van jou. Een bundel voor kinderen en hun ouders waar dieren en gedichten elkaar opnieuw versterken. 

Ik kleur van jou
Ik kleur van jou
Verschenen bij: Leopold
ISBN: 9789025885076
48 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 5+

Vanavond is het feest

‘Mama is jarig en vanavond is het feest.’ Zo begint het prentenboek van Maayken Koolen. Gloria wil haar moeder een echt bijzonder cadeau geven, maar wat? En hoe? Geld om iets te kopen heeft ze niet. Gelukkig krijgt Gloria een geweldig idee: ze kan de oude vaas gaan ruilen! Gloria gaat de stad in en ruilt het ene cadeau na het andere, maar telkens is het toch niet wat ze zoekt. Ondertussen verstrijkt de tijd en komt het feest steeds dichterbij… Lukt het Gloria om het perfecte cadeau voor haar moeder en haarzelf te vinden?

Op de kleurrijke prenten van Vanavond is het feest is van alles te zien en te ontdekken. Het prentenboek bevat poëtische zinnen als: ‘Mama houdt van schaken, maar Gloria niet van verliezen.’ De kans is groot dat kinderen na het horen van dit verhaal zelf op zoek gaan naar iets om te ruilen. Vanavond is het feest is het tweede prentenboek van auteur en illustrator Maayken Koolen. In 2022 verscheen haar eerste eigen prentenboek Morgen gaan we verhuizen. 

Vanavond is het feest
Vanavond is het feest
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045128184
40 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Vonk

Wiek woont in Vonk, een luciferfabriek waar hij en andere weeskinderen hard moeten werken voor de verschrikkelijke Ma Boeman. ‘De meesten van ons noemen juffrouw Bommer achter haar rug om “Ouwe Ma Boeman”, want ze pakt nieuwe wezen altijd meteen hun naam af en geeft ze een nieuwe.’ Zo stelt Ma Boeman een nieuwe wees voor als ‘Flessendop.’

Wanneer Wiek op een dag een heel klein baby’tje vindt in een eikelwiegje, staan er ‘s nachts drie boswezentjes voor zijn raam: Hobs. Als dank voor het verzorgen van de baby helpen ze hem te ontsnappen uit Vonk. In het bos heeft Wiek voor het eerst een familie, maar ook daar is het niet veilig. Hobsstammen verdwijnen en er is een monster gezien… Kan Wiek de Hobs helpen en tegelijkertijd de andere kinderen uit de handen van Ouwe Ma Boeman redden?

Tim Tilley studeerde Illustratie. Vonk was oorspronkelijk bedoeld als prentenboek maar groeide uit tot een dik kinderboek waarin illustraties volop aanwezig zijn. Van een kaart voorin tot sfeervolle silhouetten door het gehele boek. Vonk wordt door de uitgever omschreven als ‘Een spannend jeugdboek voor 10+ waarin de natuur een belangrijke rol speelt.’ 

Vonk
Vonk
Verschenen bij: Ploegsma
ISBN: 9789021684130
304 pagina’s
Prijs: €17.99
Vertaling door: Hanneke Majoor
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 10+