Skip to content

Jonge Oogst – week 11 -2024

Vlinderkind

Maak kennis met vlinderkind: een kind dat gek is op de stippen en patronen van vlinders. Vlinderkind knutselt oranje vleugels en voelsprieten en fladdert graag rond. Tot andere kinderen gemene grappen over zijn vleugels maken en ze zelfs stuk scheuren. Verdrietig en boos trekt het kind zich terug. Gelukkig is papa er. Hij leert vlinderkind om te blijven genieten van de vleugels en vooral om te blijven vliegen.

Vlinderkind is het prentenboekdebuut van auteur-illustrator Marc Majewski. Majewski is een Franse illustrator die woonachtig is in Berlijn. Vlinderkind is een verhaal over creativiteit, jezelf zijn en familie. Het prentenboek is vertaald door Edward van de Vendel.

Vlinderkind
Vlinderkind
Verschenen bij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021040509
48 pagina’s
Prijs: €16.99
Vertaling door: Edward van de Vendel
Verschenen: 2024
Leeftijdscategorie: 4+

Roversjong

Terwijl kip Vera onder bessenstruik zit te broeden, houdt een vos een strooptocht… Vera blijft ongedeerd. Wanneer ze bij de schuur komt vindt ze een kleine vos die na de jachtpartij alleen is achtergebleven. Zonder aarzelen neemt Vera het vossenjong onder haar vleugels. Maar de andere kippen voelen zich helemaal niet veilig met dat roversjong op de boerderij.

Schrijver Jef Aerts won een Zilveren Griffel voor Groter dan een droom, geïllustreerd door Marit Törnqvist. Ook ontving hij Zilveren Griffels voor  Vissen smelten niet en De blauwe vleugels. Dit laatste boek is net als Roversjong geïllustreerd door Martijn van der Linden. De illustrator is sinds 2022 de Kinderboekenambassadeur. In 2017 won hij het Gouden Penseel voor Tangramkat, geschreven door Maranke Rinck.

 

Roversjong
Roversjong
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045129839
64 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2024
Leeftijdscategorie7+

Dichter bij de seizoenen

Een rondeel, spicht, acrostichon en nog veel meer. In dit boek vind je bij iedere maand een gedicht in een andere versvorm. Zo ga je in vogelvlucht al dichtend het jaar door. Ieder seizoen wordt geopend met een haiku. Achterin het boek is uitleg te vinden over de verschillende versvormen. Zo kun je na het lezen van de gedichten ook zelf aan de slag.

Bette Westera heeft al meer dan vijftig boeken geschreven. Voor zowel Doodgewoon als Uit elkaar, beide geïllustreerd door Sylvia Weve, won ze de Gouden Griffel. Met illustrator Henriette Boerendans maakte ze eerder Aap Beer Zebra en Ik wil een wiegje worden, zei de wilg. Boerendans werkt met gutsen en beitels en drukt haar houtsneden op een etspers van vijfhonderd kilo. Dichter bij de seizoenen is een poëziebundel voor dichters en dichters in spe vanaf negen jaar.

Dichter bij de seizoenen
Dichter bij de seizoenen
Verschenen bij: Uitgeverij Gottmer
ISBN: 9789025778361
48 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2024
Leeftijdscategorie: 9+