Skip to content

Jonge Oogst Speciaal – Zaai-goed voor het onderwijs

Keuze uit veel lijsterpakketten voor het schooljaar 2024-2025

Uitgeverij Noordhoff heeft voor het volgende schooljaar maar liefst vier nieuwe Lijsterpakketten uitgebracht voor leerlingen uit het basisonderwijs en met name het voortgezet onderwijs. De jeugd leest de laatste jaren het liefst door leeftijdgenoten via de socials aanbevolen boeken. Leerkrachten die hun pupillen bij de leeskeuze enigszins willen sturen en begeleiden kunnen gebruik maken van deze stuk voor stuk met zorg samengestelde Lijsterpakketten, die een bijdrage leveren aan een gevarieerde en rijke nieuwe leesoogst.

Basisschool en onderbouw vo
Voor de jongste leerlingen is er een pakket met vijf zogenoemde Vroege Lijsters samengesteld. Suikerspin van Derk Visser en Blauwe dagen van Caja Cazemier heten al geschikt te zijn voor leerlingen vanaf tien jaar. De schrijfstijl is inderdaad toegankelijk, maar inhoudelijk zijn ze in hun beschrijving van respectievelijk een getroebleerd gezin en een depressie bepaald niet onschuldig.

Het dystopische Naar de rand van de wereld door Dirk Weber over een nieuwe wereld waarin kennis voor de gewone mens verboden is en het prachtig geschreven Vissen smelten niet van Jef Aerts waarin hoofdpersoon Matti in een hallucinante sfeer een tropische vis van zijn zwaar depressieve vader wil redden zijn van een iets ander kaliber. Deze titels over kennis, liefde en vriendschap zijn wat minder realistisch en daardoor eerder burgklas- dan basisschooljeugdromans.

Het vijfde boek is Marjolein Hofs onvolprezen sprookjesachtige avonturenverhaal Lepelsnijder. Een leesgrage leerling zal beslist zelf kunnen genieten van dit boek. Als voorleesboek is het een cadeau voor alle andere leerlingen van groep 5,6,7,8 en de brugklas van het voortgezet onderwijs en voor elke leraar of lerares die het voor mag lezen!

Onderbouw vo
Het pakket Jonge Lijsters richt zich op de iets oudere jonge leerlingen vanaf de brugklas van het vo. Origineel en gedurfd in dit pakket is de dichtbundel Jij begint van Kees Spiering. De gedichten zijn gevarieerd en begrijpelijk voor jongeren en kunnen een inspiratiebron zijn voor het zelf schrijven van poëzie.

Met De executie van Daniëlle Bakhuis en Otis van Martijn Niemeijer zijn twee spannende jeugdromans opgenomen die leerlingen graag zullen lezen. De eerste titel speelt in een verre toekomst met Hongerspelenachtige taferelen, het goed geschreven Otis beschrijft een hartverscheurende realiteit van een zeventienjarige jongen die er in een omgeving van randfiguren heel erg alleen voor staat. Noem geen namen van Astrid Sy is een interessante en leerzame historische roman voor jonge tieners. Het boek gaat over de smokkel van Joodse kinderen door studenten van het Utrechts Kindercomité uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg in Amsterdam.  Op 29 en 30 juni 2024 speelt het Nationaal Jeugd Musical Theater de eerste musicalversie van Noem geen namen in de Schouwburg Amstelveen.

Bovenbouw vo
Het pakket Grote Lijsters voor de bovenbouwleerlingen van de havo en het vwo bevat om te beginnen een aantal zeer goed ontvangen young adultboeken die vierdeklassers tussen servet en tafellaken qua niveau aan moeten kunnen. Inhoudelijk zijn deze beide boeken uitdagend. In Stenen eten van Koen Caris komen de nodige zelfdodingen voor. Benny Lindelaufs lijvige De hemel van Heivisj speelt in Zuid-Limburg tijdens het interbellum en in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Beslist toegankelijk en daarnaast boeiend en leerzaam voor vierde en vijfde klassers is Het gym van Karin Amatmoekrim over het Surinaamse Bijlmermeisje Sandra dat als enige van haar basisschool naar een gymnasium gaat. Concept M. van Aafke Romeijn is ook goed te lezen door deze leerlingen. Deze roman is actueel en geëngageerd: een mysterieuze ziekte die epidemische vormen aanneemt roept vragen op over de grenzen van onze verzorgingsstaat, er is sprake van ernstige polarisatie en radicalisering.

De consequenties van Niña Weijers is een pretentieuze kunstenaarsroman over een performancekunstenares die haar identiteit (onder)zoekt en daarbij weinig grenzen schuwt. Zesdeklassers kunnen of zullen hun tanden stukbijten op deze roman vol vragen over liefde, kennis en kunst.

Smakelijk extraatje: ‘Moderne klassiekers’
Naast bovenstaande vier pakketten is er voor volgend schooljaar ook een pakket Moderne klassiekers met drie titels uit 1934, 1969 en 2006, met name geschikt voor de leerlingen uit klas 5 en 6 havo en atheneum. Blokken, knorrende beesten, Bint is de drie-in-éénverzameling novelles van Ferdinand Bordewijk. Alle drie de verhalen zijn in de korte, typerende ‘nieuwe zakelijkheid’-stijl geschreven. De verhalen zijn ondanks het feit dat ze bijna honderd jaar oud zijn nog altijd zeer leesbaar. Met het bevragen van een totalitaire staat, standsverschillen en dictatoriaal gedrag hebben ze aan actualiteit niet veel ingeboet. Het jongensuur van Andreas Burnier opnieuw uitbrengen is een gouden gendergreep nu meer jongeren dan ooit hun identiteit bevragen. Behalve actueel is deze novelle, die eerst en vooral gaat over een jong Joods meisje in de onderduik, ook spannend, aangrijpend en ontroerend. Gerbrand Bakkers Boven is het stil laat lezers kennismaken met een prachtige schrijfstijl en de kracht van een verstild verhaal over een jonge boer in Noord-Holland.

Een pakket van vijf titels kost € 26,50, het pakket moderne klassiekers is verkrijgbaar voor € 15,95.

Een klassensetaanbieding kan interessant zijn voor docenten die een titel klassikaal willen lezen. Zo’n ‘klassenset’ bestaat uit 30 exemplaren van dezelfde titel en kost 159,90 euro.

Meer informatie is te vinden op de website van Uitgeverij Noordhoff.