Skip to content

Jonge Oogst Speciaal – Zaai-goed voor het onderwijs

Veel realistische fictie in de lijsterpakketjes voor het schooljaar 2023-2024

‘Fictie is soms nodig om de waarheid een zetje te geven’ constateert de verteller uit Toine Heijmans’ Zuurstofschuld. De Lijsterpakketjes waarmee uitgeverij Noordhoff zaadjes plant voor het komende schooljaar bestaan voor een groot deel uit gefictionaliseerde, zeer realistische verhalen.

Grote Lijsters geschikt voor de vierde klas

Twee van de titels uit het pakketje zijn goed geschikt voor vierdeklassers, namelijk de bekende uit de kast-roman Confettiregen van Splinter Chabot en Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls. Veertig jaar geleden schreef Yvonne Keuls twee boeken over jongeren en hulpverlening, twee jaar geleden verscheen deze Gemmetje over de realiteit van jeugdzorgkinderen. Het is weer een vlot geschreven, spannend en aangrijpend verhaal. De hoofdpersoon Gem is een jeugdzorgslachtoffer. Ze staat met haar rauwe en directe taalgebruik en reacties garant voor de nodige humor in deze roman, die mede daardoor toegankelijk leesvoer is voor beginnende bovenbouwlezers.

Vijfdeklastitels?

Zuurstofschuld van Toine Heijmans en Met stille trom van F. Springer zijn van een ander kaliber. Zuurstofschuld verhaalt heel gedetailleerd over de beklimming van beroemde bergen en bijna encyclopedisch over beroemde bergbeklimmers. Het boek is ingewikkeld opgebouwd. Het is zeker mooi geschreven en de thema’s vriendschap en vrijheid kunnen aansluiten bij de jeugd, maar dan moet die jeugdige lezer wel wat aan kunnen en openstaan voor veel non-fictie informatie over alpinisme en bergen.

Met stille trom van F. Springer gaat over de laatste dagen van de Nederlandse overheersing op Nieuw-Guinea. Het beschrijft heel realistisch en minutieus (de waanzin van) de handel en wandel van enkele bestuurders en lagere ambtenaren daar en toen. Wat dat betreft past het boekje goed bij de behandeling van Multatuli’s Max Havelaar in 5 atheneum. Deze leerlingen moeten dit boekje aankunnen, maar een ‘leuk’ leesboek zullen zij het zeker niet vinden.

Klas vijf en zes

Vaslav van Arthur Japin beschrijft het leven van de beroemde 20e -eeuwse Russische balletdanser Vaslav Nijinski die op het hoogtepunt van zijn roem plotseling zijn balletschoenen aan de wilgen hing en onder de legendarische woorden ‘Nu is het kleine paardje moe’ van het toneel stapt om er nooit meer op terug te keren. Het is een mooie roman voor sommige vierdeklassers en zeker voor leerlingen uit vijf en zes havo en atheneum.

Jonge Lijsters voor de onderbouw

Leesvoer

Het Jonge Lijsterpakketje is beslist de moeite waard voor leerlingen uit de onderbouw van de havo en het atheneum en de VMBO-bovenbouw. Khalid Boudous Iedereen krijgt klappen gaat over een jongen uit een kansarm milieu die de criminaliteit en drugs achter zich wil laten. Het is een vlot geschreven jeugdroman met veel humor en de nodige spanning en sensatie. Moordspel is geschreven door de kersverse Jonge Jurywinnares Cis Meijers. Haar thrillers zijn bijzonder populair onder de jeugd. Ook Zonder titel van Erna Sassen is een gegarandeerd succes. Het boek gaat over allerlei voor de jeugd herkenbare thema’s als vriendschap en school. Het is heel vlot en humoristisch geschreven en leest ook makkelijk door de prachtige tekeningen van Martijn van der Linden.

Uitdaging

Met Grensgangers van de Vlaamse Aline Sax en Schaduwbroer van reisjournaliste Iris Hannemais zijn twee lijvige Young Adulttitels aan het pakketje toegevoegd voor de betere en iets oudere lezers. Grensgangers is een prachtige kwaliteits-Young Adult over Oost-Berlijn. Het boek beschrijft het ontstaan van de scheiding met het westen, de effecten op het dagelijks leven van gewone Berlijners en uiteindelijk de val van de muur. De hoofdpersonages zijn drie verschillende leden van eenzelfde familie uit Oost-Berlijn. Het levert een ontluisterend verhaal, beklemmend, maar ook spannend en heel erg leerzaam. Het boek is goed vakoverstijgend in te zetten met bijvoorbeeld geschiedenis, Duits, filosofie of zelfs een vak als O&O. Schaduwbroer van Iris Hannema is voor onderbouwleerlingen een echte uitdaging. Het is een veelomvattende roman waarin reizen, offline leven, de zoektocht naar een overleden broer, rouw en Japan een grote rol spelen. Beide laatste titels zijn wellicht zelfs te gebruiken voor de bovenbouwlijst.

Een pakketje van vijf titels kost 24,50. Een bijzondere klassensetaanbieding kan interessant zijn voor scholen die een titel klassikaal willen lezen. Zo’n ‘klassenset’ bestaat uit 30 exemplaren van dezelfde titel en kost 150 euro.

Bestelgegevens SET Grote Lijsters: ISBN/EAN 9789001053475
Bestelgegevens SET Jonge Lijsters: ISBN/EAN 9789001053536
Bestelgegevens SET  Vroege lijsters: ISBN/EAN 9789001053598

Kijk hier voor meer informatie.