Skip to content

Jonge Oogst Speciaal

Zaai-goed voor het onderwijs

Tot uiterlijk 24 mei kunnen de Nederland Leest Juniorboeken voor het schooljaar 2024 besteld worden. De nieuwe titel voor de jeugd is Broergeheim geschreven door Emiel de Wild. Een boekenpakket bevat 32 exemplaren van het boek en kost slechts €36,00. Het kan worden besteld via de bibliotheek, de plaatselijke boekhandel of rechtstreeks via het CPNB (klik hier voor de link). De boeken komen uit in november 2024, tijdens de landelijke Nederland Leestcampagne.

Broergeheim, Emiel de Wilds debuut, verscheen voor het eerst in 2013. De jeugdroman werd bekroond met een Zilveren Griffel (2014) en met de Jonge Jury Debuutprijs (2015) en in diverse talen vertaald. In 2019 werd het als ‘Vroege Lijster’ uitgebracht.

Dat hoofdpersoon Joeri en Stefan broers zijn, ‘dat is geen geheim’ wordt in het begin van het boekje door Joeri verteld. Maar al snel verandert dat. Stefan is van de aardbodem verdwenen, vader en moeder doen alsof er nooit een Stefan geweest is en Joeri wordt niets verteld, behalve dat hij moet zwijgen. Waarom en waar(naar)toe is het grootste geheim van het verhaal.

Het boek bestaat uit brieven van Joeri aan zijn broer. Omdat Joeri een jongen van elf-bijna-twaalf is, is de stijl toegankelijk, want direct en met humor geschreven. Joeri zit in groep acht, Stefan is iets ouder; hij heeft de leeftijd bereikt waarop de deur van de badkamer dicht moet als hij gaat douchen. Uit de brieven van Joeri ontstaat langzaam maar zeker een beeld van Stefan die niet alleen Joeri’s alles is, maar over wie ook mondjesmaat duidelijk wordt dat er ‘problemen’ waren: ruzies, scheldpartijen, gevaarlijke dingen doen. De brieven van Joeri zijn eerst nog hoopvol, later boos en meer en meer wanhopig.

Broergeheim is een boekje dat geschikt is voor leerlingen van 10 tot 14 jaar, dus leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De schrijfstijl en toon is misschien voor de oudere onderbouwleerlingen wat simpel, maar de thematiek is dat zeker niet. Zoals in alle jeugdboeken van Emiel de Wild speelt ook in dit boek een broerrelatie een grote rol en met name een ‘verdwenen’ broer, maar ook jeugdcriminaliteit en vergaande gevolgen van ‘stoer’ groepsgedrag (bijvoorbeeld een tegel van een viaduct naar beneden gooien) voor een jonge dader en zijn naaste omgeving.

De Nederland Leestcampagne loopt van 1 tot en met 30 november. De Juniortitel is, anders dan de grotemensentitel Joe Speedboot, in november ‘24 niet gratis verkrijgbaar in de Openbare Bibliotheken. Hij moet ruim van tevoren besteld worden. Bij het boekje zijn lessuggesties gemaakt door het CPNB die beschikbaar zijn voor wie de boeken bestelt. Snel regelen dus: wie zaait zal oogsten!