Skip to content
Punkertje

Iedereen wil een Punkertje in huis

‘Soms is er een stukje uit een kers.
Tja.
Of er is een hapje uit het brood.
Och, wat geeft dat nou.
Af en toe mist er een stukje koek.
Ach, wat maakt het uit.
Elke klant weet hoe het zit.
Het komt niet door een rat.
Het ligt niet aan een muis.
Punkertje deed dat.
En dat is
hun beste
vriendin.’

Punkertje is raar, stoer en klein, tot grote teleurstelling van haar deftige ouders. Daarom wordt ze te vondeling gelegd in een mandje voor een kruidenierswinkel.
Voortaan woont Punkertje in Koop bij Kaat. Daar leert ze rekenen met een kassa, gaat ze op wintersport in de vriezer en neemt ze af en toe een duik in een ballenbak van kersen.
Op een dag komen Punkertjes ouders naar de winkel. Ze hebben spijt en willen hun dochter terug, want Punkertje blijkt ook slim en lief. Daar gaat Kaat niet mee akkoord.

Regenboogrebellie en ogenschijnlijke fatsoenlijkheid
Dankzij de geestige schrijfstijl van echtpaar Elle van Lieshout en Erik van Os (Mejuffrouw Muis, Schatje en Scheetje) en het tekentalent van Hugo van Look (Dolfje Weerwolfje) wil je zelf een Punkertje in huis.
Punkertje is een meisje, maar wijkt af van het stereotype. Met haar hanenkammuts, zwarte kleren en verschillende schoenen spreekt het personage een brede doelgroep aan.
In tachtig pagina’s zet het schrijversduo de verschillende karakters uit het boek overtuigend neer. Zo steekt de regenboogrebellie van Punkertje fel af bij de ogenschijnlijke fatsoenlijkheid van de dame en de heer en is het broertje dat Liefje heet een draak van een kind.
Hoewel het verhaal luchtig is geschreven, zit er een zekere diepgang in. Thema’s als ‘anders zijn’, ‘geaccepteerd worden om wie je bent’ en ‘tevreden zijn met wat je hebt’ lopen als een rode draad door het boek.

(Illustratie Hugo van Look)

Meesters in het taalspel
Kinderen in de tweede fase van groep 3 kunnen het verhaal zelfstandig lezen. De regels zijn kort, evenals de hoofdstukken. Het lettertype en de lettergrootte zijn voor de meeste lezers prettig leesbaar.
Indien je het verhaal voorleest, zal je zeker grinniken om de vette knipogen naar de pampergeneratie en de hang naar perfectie in de hedendaagse maatschappij die kinderen van zeven jaar waarschijnlijk ontgaan.
Het boek is rijk aan illustraties, die zich uitstekend lenen om interactie uit te lokken. Sommige afbeeldingen bevatten tekstballonnen, net als in een strip.
Van Lieshout en Van Os zijn meesters in het taalspel. De zinnen dansen rijmend en niet-rijmend over de bladzijden en de dialogen zingen moeiteloos in het ritme mee.

Humor van de bovenste boekenplank
De succesvolle auteurs schreven samen meer dan honderdveertig boeken. Een aantal hiervan is vertaald in meer dan tien landen, waaronder Japan, Duitsland en Frankrijk. Zelf vertalen ze ook verhalen naar het Nederlands.
Daarnaast bedachten de schrijvers liedjes en versjes voor onder andere Sesamstraat en de Efteling.
Hun werk bevat humor van de bovenste boekenplank en is daarom leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Punkertje is een absolute aanrader voor beginnende lezers die klaar zijn met de soms wat brave alternatieven, en voor (groot)ouders en leraren die een eigenzinnig verhaal willen voorlezen.
Uitgeverij Gottmer heeft het verhaal uitgebracht als hardcopy en e-book.

Punkertje
Verschenen bij: Uitgeverij Gottmer
ISBN: 9789025777593
80 pagina’s
Prijs: €13.99
Verschenen: 2023