Skip to content
Vleertje muis waait weg

Hou je goed vast

Alles is in beweging op de voorkant van het boek Vleertje muis waait weg van schrijver Susanne Roos en illustrator Aniek Bartels. We zien Vleertje muis tegen de wind in fietsen, zijn knuffel waait uit het mandje, blaadjes vliegen in het rond en zelfs de bomen staan scheef. Het eerste boek, Vleertje muis, verscheen in 2022. Hierin maakten we kennis met Vleertje muis en zijn vriendjes Egel, Slak, Mot, Kikker en Uil. In Vleertje muis waait weg beleven de vriendjes nieuwe avonturen. De titel doet meteen aan de herfst denken, maar het is een boek voor alle seizoenen. Niet één maar drie heerlijke speelverhalen over Vleertje muis en een zoekspelletje met Slak.

  Wel drie speelavonturen in een boek
In ‘Knuf is stuk’ is Vleertje blij dat het weer droog is en stapt hij op de fiets om samen met Knuf naar vriend Egel te gaan. Egel begroet Vleertje zo onstuimig dat Knuf in een bramenstruik valt en een grote snee in zijn buik oploopt. Egel probeert Knuf weer op te knappen. Hij plakt, naait en wast hem. En hoewel Vleertje dat heel lief vindt van Egel, kan hij er niet van slapen. Knuf ruikt nu naar zeep en hij ziet er raar uit. Hoe zal Vleertje dit oplossen?

In ‘De snikkende boomstam’ zijn de vriendjes Mot vergeten te vinden bij het verstoppertje spelen, daarom is ze verdrietig. Ze proberen van alles om haar te troosten en ervoor te zorgen dat ze uit haar schuilplaats tevoorschijn komt.

In ‘Vleertje muis waait weg’ stormt het. Vleertje is bang om naar huis te vliegen. Al zijn vriendjes gaan naar hun eigen plekje, maar Vleertje past daar niet bij. Uiteindelijk weet Uil een oplossing, dan hoeft Vleertje niet meer bang te zijn.

Rijke taal
Roos houdt vaart in het verhaal. Er is veel dialoog en met enkele woorden beschrijft ze precies hoe de dieren zich voelen, zoals bij Mot die snikt omdat ze haar vergeten zijn bij het verstoppertje spelen en hoe de andere dieren proberen om dat weer goed te maken. Of als Egel de knuffel van Vleertje heeft gewassen, eigenlijk vindt Vleertje het helemaal niet fijn. Zo herkenbaar al die emoties, een fijne aanleiding om met kinderen over hun gevoelens te praten. Ook de leefomgeving en sommige kenmerken van dieren komen op speelse wijze aan bod. 

Een boek vol kleur en meer
Bartels maakt met haar humorvolle illustraties het verhaal compleet. De emoties van de dieren zijn pakkend weergegeven. Overal zijn kleine grapjes verstopt, zoals het thee-label van ‘mooie-dromen-thee’ en de ‘uitgevallen stekels van opa’ in de EHBOdoos. En ‘snik-snik’ in grote letters bij de snikkende boomstam, het nodigt kinderen uit om zelf letters te ontdekken en te willen lezen. Door de kleurrijke platen vol beweging en emotie is het verhaal ook zonder woorden goed te volgen. 

Voor peuters én kleuters
Het verhaal sluit aan bij de beleving van peuters, maar ook de grotere kleuter zal veel van de emoties herkennen. Een fijn boek om vaak voor te lezen, om bij te bewegen, om samen bang te zijn en daarna toch weer te durven, of je te schuldig te voelen en het weer goed te maken. Kortom, een aanrader voor thuis en op school.

Illustraties: Aniek Bartels.

Vleertje muis waait weg
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021476025
96 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023