Skip to content
De waarschijnlijkheid van alles

Hoe voelt het einde van de wereld?

Nu je deze recensie gevonden hebt is de waarschijnlijkheid dat je hem helemaal uit zal lezen vijftig procent. Dat wil zeggen dat het even waarschijnlijk is dat je hem wel uitleest als dat je hem niet uitleest. Hetzelfde geldt voor het boek De waarschijnlijkheid van alles, geschreven door Sarah Everett, zoals Kemi, het elfjarige hoofdpersonage, ons uitlegt op de eerste bladzijde.

Kemi is dol op wetenschap, feiten en kansberekening. Ze heeft een liefdevol gezin met een vader, een moeder, een peuterzusje en een toekomstige baby. Maar op een zondagochtend krijgen ze schokkend nieuws. De asteroïde Amplus-68 heeft een kans van 84,7 procent om over vier dagen op aarde in te slaan. Kemi besluit om een tijdcapsule te maken zodat de herinnering aan haar geweldige familie niet verloren gaat. Maar wat moet daar allemaal in en wat gebeurt er na het einde van de wereld?

Aftellen en een schrift
In het boek wisselt Everett af tussen het verhaal en de lijstjes en feiten die Kemi opschrijft in haar favoriete schrift. Door de verschillende lettertypes is het meteen duidelijk wat je aan het lezen bent. Hierdoor is het makkelijk om met Kemi mee te leven. Ook geven pagina’s tussen hoofdstukken aan hoe lang het nog duurt voor de wereld eindigt. Deze aankondigingen komen steeds vaker voor. Hierdoor ga je vanzelf meedoen met het aftellen.

Puzzelstukjesantwoord
Kemi is een goed uitgewerkt hoofdpersonage. Ze voelt echt aan als een elfjarige.

‘Ik zocht op: Hoe voelt het einde van de wereld? Er leek niet één passend puzzelstukjes antwoord, daarom deed ik wat elke goede wetenschapper zou doen. Ik verzamelde nog meer wetenschappelijke feiten en bedacht theorieën over wat deze konden betekenen voor het einde van de wereld.’

De andere personages in het boek zijn ook goed uitgewerkt. Ze zijn erg verschillend en er worden veel details gegeven waardoor ze echt tot leven komen. Dit zorgt ook voor een beetje humor in het boek. Zo heb je bijvoorbeeld Daya die altijd alleen in hoofdletters typt en Tillie die ondanks haar hooikoorts de hele tijd rondloopt met een bloem in haar haar.  

Kans op een wending
De eerste helft van het boek lijkt de afloop van het verhaal vrij voorspelbaar. Daardoor is de plotselinge wending richting het eind van het boek erg verbazingwekkend. Hierna is het verhaal ineens heel anders. Toch is het niet onlogisch. In de hoofdstukken ervoor zitten veel details waarmee deze wending te voorspellen zou kunnen zijn. Hierdoor zet het boek aan tot nadenken.

Serieus en realistisch
Het boek gaat over serieuze thema’s, zoals (omgaan met) rascisme en verlies. Deze thema’s zijn op een realistische manier uitgewerkt en het einde past bij de thema’s. Het einde van het verhaal is ontzettend mooi, maar ook een beetje verdrietig. Na het laatste hoofdstuk volgt er nog een lijstje van Kemi dat goed aansluit bij het stukje over kansen aan het begin.

De waarschijnlijkheid van alles is dus een origineel, realistisch en verrassend boek dat gaat over belangrijke thema’s. 

De waarschijnlijkheid van alles
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 978902577822
298 pagina’s
Prijs: €18.99
Vertaling door: Esther Ottens
Verschenen: 2023