Skip to content
Woorden van Timo

Hoe schrijven en muziek helpend kunnen zijn

‘”Weet je hoe het voelt?” vraagt Nanne. “Ze zeggen dat zwart geen kleur is, dat zwart ontstaat omdat er geen licht bij kan komen. Zo”. (…) “Elke kleur is een gevoel. Al die gevoelens zitten bij mij nu door elkaar. Daarom is het zwart. Daarom voel ik niets, omdat alles er tegelijk is.”’

Zo beschrijft Nanne hoe ze zich voelt twee dagen na het overlijden van haar broer Timo in Woorden van Timo van Tialda Hoogeveen. Dit citaat geeft de sfeer weer van het boek. Vooral in het begin krijg je soms het gevoel dat je keel dichtgeknepen wordt. Toch leest het prettig en wil je graag verder lezen. Tialda Hoogeveen zet in korte, directe zinnen een realistisch beeld neer van het leven van Nanne na het overlijden van haar broer. Nanne worstelt met dit verlies en is tegelijkertijd op zoek naar wie ze zelf is. Gelukkig komt er verder in het boek weer wat meer licht en kleur in het leven van Nanne.

De dag die alles veranderde
Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk worden de belangrijke thema’s van Woorden van Timo geïntroduceerd. Rouw is het hoofdthema, maar ook muziek, schrijven, keuze voor een vervolgopleiding en ontdekken van talenten nemen een belangrijke plaats in.

Terwijl Nanne en haar broer Timo op de eerste schooldag naar school fietsen, praten ze over muziek. Ze spreken af dat ze na schooltijd samen het nummer Born to die van Lana del Ray gaan spelen. De titel van deze song krijgt een andere lading als later in het hoofdstuk blijkt dat Timo op de terugweg van school naar huis is verongelukt. In het leven van Nanne en voorheen ook van Timo, speelt muziek een belangrijke rol. Ze luisteren en maken veel muziek. Regelmatig worden er nummers van bekende artiesten genoemd. Achter in het boek is een QR-code te vinden, zodat je de muziek kan beluisteren.

Op die eerste schooldag moet Nanne een vragenlijst invullen over wat ze wil doen als ze haar vmbo-diploma heeft gehaald. Nanne heeft echter nog geen idee van haar interesses en talenten en haar keuze voor een vervolgopleiding. Ze zou liever zijn zoals Timo, die weet namelijk al lang dat hij schrijver wil worden en heeft al heel wat schriften volgeschreven.
Als Nanne na de schooldag naar huis fiets wordt al snel duidelijk dat het foute boel is. Een ambulance rijdt Nanne en haar vriendin voorbij en bij thuiskomst staat er een politieauto voor de deur.

Rouwverwerking
Vanaf dit moment kijken we over Nannes schouder mee naar de manier waarop het gezin omgaat met het verdriet. We zien hoe Nanne het ervaart dat het huis steeds vol is met mensen, maar het toch ook zo leeg lijkt zonder Timo. Nanne en haar ouders regelen zaken voor de begrafenis. Nanne is steeds degene die erop wijst dat ze moeten kijken naar wat bij Timo past. Zij gaat op zoek in schriften van Timo naar een tekst voor op de rouwkaart. Hij wilde immers schrijver worden en door zijn eigen tekst te gebruiken ís hij schrijver. Haar moeder heeft hier moeite mee. Zij wil alles van Timo houden zoals het was en de schriften met zijn teksten laten liggen zoals Timo ze heeft weggelegd.

Haar vader wordt heel actief en staat in de regelstand. Haar moeder raakt juist in zichzelf gekeerd. Als Nanne op de piano speelt kan haar moeder dit niet verdragen, omdat het dan net is of Timo er weer is. Voor Nanne voelt dit juist heel anders.

Hoe muziek en taal samenkomen
Soms is het net of Timo nog even bij Nanne is. Nanne zit graag op Timo’s kamer om te lezen in zijn volgeschreven schriften of speelt op de piano als haar ouders niet thuis zijn, zodat haar moeder er geen last van heeft. Op deze momenten is het of hij echt naast haar zit, ze in gesprek zijn met elkaar, samen op de piano spelen en soms voelt ze zelfs zijn hand op haar schouder. Op deze momenten helpt Timo haar om haar gevoelens onder woorden te brengen. Zinnen die Nanne heeft gezegd of gedacht schrijft ze op of verwerkt ze in liedteksten. De teksten zijn soms poëtisch te noemen. Zo ontdekt Nanne wat haar talenten zijn.

Het is knap hoe de schrijver ons een inkijkje geeft in de belevingswereld van een rouwende puber, waar door muziek en woorden toch weer een beetje kleur terugkomt in al het zwart. Woorden van Timo is geschikt voor kinderen van ongeveer 12 jaar.

Woorden van Timo
Verschenen bij: Uitgeverij Ploegsma
ISBN: 9789021684918
128 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023