Skip to content
Huisje 13

Hoe een roversdochter overleeft zonder wifi

Ronja, de veertienjarige hoofdpersoon uit Huisje 13, Overleven zonder wifi, moet niet alleen zien te overleven zonder wifi, ze heeft ook geen stromend water, geen verwarming, een wappiemoeder en een vader op afstand. Ze is genoemd naar de stoere Ronja uit het gelijknamige boek van Astrid Lindgren die bergen verzet, haar angsten overwint door ze uit te dagen en altijd vrolijk, moedig en zelfstandig is. Hoewel onze Ronja soms wel eens moe wordt van de vergelijking met Lindgrens Ronja, ‘IK BEN RONJA NIET’ en hoewel ze haar vader niet voor niets Maans bekende popsong ‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’ laat horen, doet ze haar naam eer aan. Zonder wifi overleven gaat haar goed af.

Prijs
Elin Meijnen won met haar eersteling De tweede stem de Jonge Jury debuutprijs van 2022, een publieksjuryprijs voor onderbouwleerlingen van de middelbare school. Jonge tieners zullen ook Huisje 13 graag lezen en goed waarderen. Het boek is met vaart geschreven en de doelgroep zal zich goed kunnen identificeren met de personages en gebeurtenissen door herkenbare motieven als liefde, school, drank, drugs, gescheiden ouders en de eerste ongesteldheid. De worstelingen en omstandigheden van Ronja zijn wellicht een tikje erger dan die van een globale gewone puber, maar dat maakt het boek misschien wel extra spannend en daardoor extra aantrekkelijk.

Stijl en opbouw
Vertelstijl en opbouw zijn eenvoudig. Het verhaal wordt volledig vanuit Ronja’s perspectief verteld. De korte hoofdstukjes beschrijven afwisselend heden en verleden. Het boek begint bijvoorbeeld met Ronja als ze wakker wordt van lekkage in haar huisje, direct daarna wordt verteld over haar eerdere leven in Amsterdam en de scheiding van haar ouders: hoe-het-allemaal-zo-gekomen-is. Zo wordt het levendige heden waarin van alles gebeurt voortdurend afgewisseld met relevante informatie uit het verleden.

Stralingsangst
Ronja’s ouders zijn gescheiden toen zij tien jaar jong was. Haar moeder verandert daarna binnen enkele jaren van een zeer succesvolle zzp’er met een eigen adviesbureau, een vrouw die 24/7 beschikbaar is, in een vrouw die volledig ‘wakker’ wordt. Ze gaat haar levensstijl aan de nieuwverworven verantwoorde inzichten aanpassen en dat gaat heel ver. Zo gaat ze veganistisch eten en sober, zelfvoorzienend en stralingsvrij leven op een verlaten bungalowpark zonder wifi. Moeder Marij is namelijk allergisch geworden voor internetstraling, die haar vermoeit en verzwakt. Ze is in niets meer de ondernemende vrouw die ze was.

Ronja overleeft
Ronja leeft ondertussen schijnbaar moeiteloos haar puberleven. Natuurlijk vindt ze de verhuizing vreselijk, zeker als ze op een gegeven moment door moeder en stiefvader Ramses in een eigen huisje op het park ‘gestald’ wordt, maar ze weet zich daar ondanks gebrek aan alles wonderwel te redden. Ze heeft een eigen moestuintje, kan af en toe bij haar vader en diens vriendin douchen en bijkomen, gebruikt wifi op school. Daar vindt ze aansluiting bij een paar meiden in de klas en een autistische jongen die ze goed aanvoelt. Met deze Diederik gaat ze samenwerken aan een scienceproject: ze zullen een regenwaterzuivering bij haar huisje ontwerpen. Gelukkig wonen de tijdelijke bewoners Veronica en haar zoon Johnny uit de VS ook op het park. Zij vertolken zo nu en dan de rol van reddende engel, bijvoorbeeld als Ronja maandverband nodig heeft. Met Johnny gaat Ronja soms zwemmen en ze voelt zich steeds meer tot hem aangetrokken. Ze besluit dat hij te oud voor haar is, meer een grote broer.

Diepgang
Op veel diepgang is het verhaal niet te betrappen. Razendsnel verandert Ronja’s moeder, tot dan een verstandige en zelfstandige vrouw, in een wappie die volkomen van de wereld is en dat na een klusje en vervolgens lidmaatschap van een politieke partij voor milieu en dieren. Stiefvader Ramses, toch eerder een verstandige man die in een natuurwinkel werkt, laat op het bungalowpark ondanks goede voornemens veel op zijn beloop: anders dan beloofd komt er geen enkele voorziening in orde. Ronja’s vader Huub die lange tijd behoorlijk buiten beeld is en geen weet heeft van de woon- en leefomstandigheden van zijn dochter, neemt als hij ontwaakt uit die onwetendheid volledige regie. Om die reden zijn hij en zijn vriendin Delphine in Den-Haag voor Ronja even een veilig vluchtoord, maar snel daarna ook weer de plek om van weg te vluchten. Vader komt verbazend vlot tot het ene inzicht na het andere, Ramses en Huub vinden elkaar in een vaderpact en Ramses pakt de klusserij plotseling voortvarend op.

Huisje 13 is een superrealistisch jeugdboek met de nodige irreële wendingen, maar voor de leesbevordering is dat geen enkel probleem. Integendeel: tienermeiden zullen smullen van deze toegankelijke jeugdroman over een meisje dat huilt maar lacht.


Om Jong Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via deze link. Waarvoor onze hartelijke dank!

 

Huisje 13
Verschenen bij: Blossom Books
ISBN: 9789463493703
280 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2022