Skip to content
De spin en de sleutel

Hoe een ontmoeting een zonnestorm veroorzaakt

De spin en de sleutel van Anna Woltz is een heerlijk boek waar eigentijdse thema’s samengebracht worden tot een heel mooi, spannend en ook ontroerend verhaal. Dit verhaal over geheimen, problemen, de kracht en macht van vloggen en van het internet, over het gemis van een moeder, het gebrek aan communicatie, het vergaan van de wereld en preppen, is moeilijk weg te leggen. Zelfs als je het uit hebt, gaat het nog even met je mee. De spin en de sleutel laat zien dat iemand ondanks sociale contacten op het internet, toch eenzaam kan zijn, en het echte menselijke contact het allerbelangrijkste is.

Toevallige ontmoetingen
De spin en de sleutel is een spannend verhaal, waarin de hoofdpersonen elkaar voor het eerst ontmoeten en vervolgens samen een avontuur beleven. Dit gebeurt vaker in de boeken van Anna Woltz en ook hebben de hoofdpersonen vaak tegengestelde karakters. Toch verveelt het niet. Deze opzet zorgt voor een extra gelaagdheid in het verhaal, psychologische diepgang en verrassende wendingen. Bijvoorbeeld in De tunnel waar elke hoofdpersoon zijn eigen karakter en achtergrond meebrengt, waardoor de verschillende verhaallijnen verweven raken met het verhaal in dat boek over de oorlog. Ook in Mijn bijzonder rare week met Tessbrengt Anna Woltz twee kinderen samen. Doordat de broer van Samuel zijn been breekt, ontmoet Samuel het bijzondere meisje Tess en wordt de saaie vakantie ineens heel avontuurlijk.

In De spin en de sleutel raken de verschillende verhaallijnen van Elena, Atlas en Kennedy elkaar en zorgen daarmee voor een dynamisch geheel.

Elena
Op de eerste bladzijde val je midden in de problemen van de 13-jarige Elena. Aan alles is te merken dat ze haar oude leven achter zich wil laten en weg wil lopen voor haar problemen. In de trein gooit ze haar telefoon weg, knipt haar haren kort en stapt vervolgens uit om een maand te gaan logeren bij de zus van haar moeder. Elena wil dit helemaal niet, maar ze kon bij niemand anders terecht. Haar moeder en tante hebben nog nauwelijks contact, sinds haar tante, volgens haar moeder, een nieuwe ‘creepy’ vriend heeft. Toch mocht ze komen van haar tante.

Atlas
De 14-jarige zoon van de vriend van tante heet Atlas. Hij is degene die Elena op moet halen van het station. Hun ontmoeting verloopt niet echt soepel. Atlas heeft andere dingen aan zijn hoofd. Hij heeft het steeds over De Pijn die hij voelt in zijn buik in moeilijke situaties. Zowel Atlas als Elena zijn niet blij dat Elena de zomer door zal brengen op de boerderij, maar ze zijn wel gefascineerd door elkaar. Ze lijken elkaar af te stoten, maar toch willen ze meer van elkaar weten.

Kennedy
Kennedy lijkt de enige te zijn die blij is met de komst van Elena. Zij kent Elena van de filmpjes ‘Leentje fixt alles’. Kijkers kunnen een probleem insturen en Leentje ‘fixt’ het dan door in het filmpje advies te geven. Kennedy hoopt dat Elena haar kan helpen om samen ‘de lijst met onze problemen’ op te lossen. Op deze lijst staan de problemen die het gezin heeft volgens Kennedy. Ook al weet Elena dat haar adviezen en hulp rampzalig kunnen uitpakken, toch gaat ze zich verdiepen in de lijst.

Apokalyps
Elena en Atlas vertellen om de beurt een hoofdstuk. Waar Elena stopt met vertellen, gaat Atlas verder, waardoor het verhaal in de tijd verder gaat en we een kijkje krijgen in de belevingswereld van beide kinderen. Dit geeft het verhaal een bijzondere dynamiek. We leren Elena kennen als zij aan het woord is, en stukje bij beetje komen we steeds meer te weten over de reden van haar ‘vlucht’ van huis. Ondertussen is zij op zoek naar de geheimen van Atlas. Doordat Atlas zelf ook een deel van het verhaal vertelt, komt de lezer erachter dat Atlas zich voorbereidt op een Apokalyps. Op fora leest hij bijvoorbeeld over zonnestormen. Als gevolg van een zonnestorm, worden er gigantisch veel magnetische deeltjes de ruimte in gesmeten. Als die de aarde bereiken, raakt alles volledig verstoord. Steeds als Elena in de buurt van Atlas is, is het alsof alles verstoord wordt en de magnetische deeltjes om hen heen vliegen.

Niet alleen Atlas is in de war door de komst van Elena. Het hele gezin raakt aardig verstoord doordat Elena er onbedoeld voor zorgt dat Kennedy en daarmee ook Atlas hun geheimen prijsgeven. De zonnestorm lijkt dan compleet.

Door het beeldende taalgebruik van Anna Woltz lukt het goed je in te leven in de personages. Het is net alsof je hetzelfde ruikt, voelt, proeft en hoort als Elena en Atlas. Ze combineert eigentijds taalgebruik met mooie zinnen en treffende vergelijkingen, waardoor het een herkenbaar en toegankelijk boek is voor kinderen vanaf een jaar of 10.

De spin en de sleutel
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045129655
200 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023