Staatscrisis
Het is crisis in het piepkleine koninkrijk Ignazië en dus zit koning Ignaz jammerend op zijn troon. Hij houdt niet van crisis, maar ja, wachtmeester Ravenhorst is ziek omdat hij zich overbodig voelt. Dat is niet gek, want op Ignazië doet niemand ooit iets strafbaars. ‘En daarom hebben we voor onze wachtmeester een rover nodig waar hij op kan jagen en die hij kan vangen, majesteit,’ zegt de dokter van het koninkrijk. Een rover? Dat vindt de koning een griezelig idee. Zo griezelig dat hij eerst even rust nodig heeft en een dutje gaat doen.
Hoe moet dat nu verder met die rover? Kan de koning zomaar een bordje ophangen met ‘Gezocht: rover’? Nee, dat zou maar voor misverstanden zorgen. Gelukkig blijkt dat ook niet nodig want staljongen Finn en prinses Alicia hebben alles gehoord. Omdat wachtmeester Ravenhorst een goede vriend is van Finn, of misschien zelfs als een vader voor hem is, en omdat prinses Alicia zo verdrietig wordt van crisis, besluit Finn eropuit te trekken om een rover te zoeken. Op zijn reis komt hij allerlei mensen en andere wezens tegen, maar een rover vinden voor wachtmeester Ravenhorst? Dat is nog niet makkelijk!
Spelen met verwachtingen
Weigelt beheerst de kunst zijn personages in een paar zinnen neer te zetten. Zo is in de eerste twee bladzijden duidelijk wat voor type de koning is. Hij houdt van bonbons, ligt graag in bed en alles is hem te veel. Finn, de held van het verhaal, is maar een stalknecht, iets wat hem behoorlijk frustreert, vooral omdat prinses Alicia graag de baas over hem speelt. Toch is niet alles wat het lijkt. Heeft de koning wellicht meer in zijn mars als het erop aankomt? En Finn, wat komen we over hem te weten tijdens zijn avontuur?
Weigelts aanpak is niet overal even geslaagd. Als Finn op zijn reis een roversmeisje tegenkomt is hij wel erg negatief. Hij vindt het ‘echt raar om door een meisje overvallen te worden’ en al houdt ze hem onder schot met haar pijl en boog, hij ‘is niet bang voor meisjes’. Ook tegen het einde van het boek, als het roversmeisje haar nut ruimschoots bewezen heeft, komt hij daar niet expliciet op terug. Misschien dat Rover gezocht, dat voor het eerst gepubliceerd werd in 2013, daardoor wat oubollig aandoet voor een generatie die opgroeit met helden als Elsa en Anna (Frozen), Vaiana (gelijknamige film) en Mirabel (Encanto).
Illustraties waar je warm van wordt
Illustrator Marieke Nelissen is een van de winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd van 2015 en Rover gezocht is haar eerste boek bij Lemniscaat. In haar illustraties weet ze de spanning van het boek te vangen, tegen een achtergrond van veiligheid en vertrouwen. Ja, er gebeuren enge dingen, lijkt ze te zeggen, maar de wereld is geen inherent gevaarlijke of slechte plaats. Dit past prachtig bij de sfeer van het boek. Een behapbaar spannend boek, geschikt voor zeven jaar en ouder, al moet het de jongsten uit die groep misschien nog wel voorgelezen worden.