Prins zoekt prins is een modern sprookje van Tiny Fisscher, met illustraties van Coen Hamelink. Prins Thijn is zijn prinselijke leventje meer dan zat. Hij heeft genoeg van praatjes houden, handen schudden, vriendelijk knikken en doen alsof. Dus zegt hij tegen de lakei dat hij ziek is en gaat hij op zoek naar een invalprins, tijdelijk, dus niet voor altijd. Er wordt een advertentie in de krant gezet met verzoek om referenties. De sollicitanten vallen een beetje tegen, maar uiteindelijk kiest prins Thijn de laatste uit, prins V.
Nu kan Prins Thijn heerlijk uitslapen en doen waar hij zin in heeft. Maar waarom voelt hij zich zo vreemd? Hij heeft van die rare dromen en eigenlijk verveelt hij zich ook een beetje. Dan vraagt prins V. of ze samen zullen boogschieten. Het blijkt dat prins V. dat veel beter kan dan prins Thijn en de koning vindt prins V. ook al zo leuk. Ineens heeft prins Thijn er genoeg van, hij stuurt prins V. weg. Maar was prins V. nou alleen maar een invalprins? Of voelde prins Thijn nog meer?
Koninklijke taal
Dit prentenboek oogt uitnodigend voor jonge kinderen, toch is het woordgebruik niet altijd eenvoudig. Woorden als bonjouren, referenties, calamiteiten, doelloos, hoogachtend zullen niet voor ieder kind meteen duidelijk zijn. Soms worden deze woorden duidelijk gemaakt door de tekst of in een illustratie, maar niet altijd. Ook uitdrukkingen zoals ‘wie a zegt moet ook b zeggen’ of ‘de prins van uw dromen’ bieden een mooie aanleiding om met kinderen over de betekenis te filosoferen. En dan die koning die steeds op dansvakantie gaat omdat hij er geen genoeg van kan krijgen. Zou het in het echt ook zo gaan? Wat doet een koning nou eigenlijk de hele dag?
Verliefd?
Al vanaf de eerste ontmoeting van prins Thijn en prins V. ontstaat er meer tussen hen dan gebruikelijk is bij een invalbaantje. Prins Thijn en prins V. worden verliefd. Coen Hamelink heeft het verhaal verrijkt met zijn treffende illustraties. Op humoristische wijze wordt verteld hoe lastig en verwarrend het soms is om verliefd te zijn. De kleurrijke tekeningen brengen de emoties van de prins uitvergroot in beeld, wat zeker helpt bij het begrijpen van wat er nou toch met hem aan de hand is. Een goede aanleiding om met kinderen te praten over vriendschap en verliefdheid en alle gevoelens die daarbij horen. Maar ook het beeld van die vermoeide prins achter zijn bureau met daarboven een groot schilderij van de dansende koning stemt tot nadenken. En het uiterlijk en de houding van de verschillende sollicitanten is humoristisch en veelzeggend. Los van het verhaal zijn er grapjes verstopt in de tekeningen, zoals bijvoorbeeld de verschillende advertenties in de Alledaagse Krant. Of de Prince koeken bij de thee.
Ondanks al het drama van prins Thijn tovert dit verhaal een lach op je gezicht. En het eindigt zoals dat hoort met ‘En ze leefden nog lang en…’ , of loopt het toch nog anders af? Prins zoekt prins is een origineel en humorvol sprookje over verliefd worden.