Skip to content
Vuurtorenbeer

Het gras is niet altijd groener aan de overkant

Vuurtorenbeer is verantwoordelijk voor het licht van de vuurtoren op zijn eiland. Belangrijk werk dat hij met plezier doet. Tot hij op een dag leest over Avonturenbeer, de beer die de meest fantastische avonturen meemaakt in zijn leven, zoals het vechten met een twintig meter lange alligator of met diverse verschrikkelijke monsters. Dat zorgt ervoor dat Vuurtorenbeer gaat nadenken, want is zijn leven wel zo bijzonder?

Maar dan begint het ‘s nachts te stormen. Vuurtorenbeer ziet iemand tussen de golven bijna verdrinken. In het holst van de nacht neemt Vuurtorenbeer het heft in handen en vaart de zee op om de drenkeling uit het water te redden. Het blijkt niet zomaar een drenkeling te zijn; het is Avonturenbeer. De grote Avonturenbeer waar Vuurtorenbeer enorm tegenop kijkt, totdat hij erachter komt wie Avonturenbeer echt is…

Bijpassende illustraties

Vuurtorenbeer staat vol met prachtige illustraties getekend door Piet Grobler. Ze passen erg goed bij het verhaal door de eigen tekenstijl en de tekeningen ondersteunen de lastige woorden. Bij de illustraties lijkt gebruik gemaakt van wasco en potlood, waarin grove strepen worden afgewisseld met fijner tekenwerk.

Fijn alternatief voor kinderen met leesproblemen

Vuurtorenbeer leest fijn, alsof je een gedicht voordraagt en dankzij het grote lettertype is het geschikt voor kinderen met leesproblemen. Ook de korte hoofdstukken en de ruime regelafstand vereenvoudigen het lezen. De woordkeuze draagt bij aan de ontwikkeling van de woordenschat en zinsbegrip, omdat woorden als drenkeling, hevig, mompelen en verslikken niet vaak zullen voorkomen in het vocabulaire van de meeste kinderen. Deze woorden zijn alsnog te begrijpen door vervolgzinnen en de bijbehorende illustraties.

Boodschap

Eigenlijk laat Vuurtorenbeer een realistisch beeld zien van de huidige maatschappij. Kinderen die kampen met FOMO (Fear Of Missing Out). – Iemand anders die spannendere dingen doet dan jij, wekt jaloezie op. Waarom maakt Vuurtorenbeer niet dezelfde dingen mee als Avonturenbeer? Hij wordt ontevreden met wat hij heeft. Maar net als in onze echte wereld, lijkt dat wat de ander heeft mooier te zijn dan het daadwerkelijk is. Veel blijkt niet waar te zijn, terwijl de buitenwereld juist alles gelooft. Een mooie weerspiegeling van wat er momenteel gebeurd onder jongeren (en volwassenen) die telkens willen voldoen aan het schoonheidsideaal van onder andere Instagram of de levensstijl die YouTubers laten zien.

Vuurtorenbeer is een heerlijk sprookjesachtig boek dat laat zien hoe makkelijk wij geloven in de onrealistische beelden die anderen oproepen. Dit boek laat je weer realiseren dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.

Vuurtorenbeer
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714637
85 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: maart 2023