Skip to content
Gozert

Humor die aan het denken zet

Dat andere mensen denken dat je gek bent, wil niet zeggen dat je ook echt gek bent. Dat moet de gedachtegang van Pieter Koolwijk zijn geweest, toen hij Gozert schreef. Het boek trekt de lezer mee in het leven van Ties. Doordat alles zo gedetailleerd beschreven staat, snap je goed wat de hoofdpersoon doormaakt. Naast de grapjes over tot leven gekomen dieren of verschrikkelijke monsters, wordt je ook aan het denken gezet. Is de wereld zo kleurrijk of zien we de wereld gewoon minder gekleurd, omdat dingen ons niet meer opvallen? Zijn we als volwassenen de fantasie verloren die kinderen nog wel hebben?

Huize Hoopvol

Ties maakt de meest gekke dingen mee, die voor veel verandering in zijn leven zorgen. Zo veranderen mensen in trollen, is zijn kamer een beveiligde gevangenis waar hij uit moet ontsnappen en een kinderopvang blijkt zomaar kidnapperij te zijn. Er is maar één iemand die daarachter zit en dat is Gozert, de onzichtbare vriend van Ties. Gozert brengt Ties regelmatig in de problemen, want zijn omgeving denkt dat hij gek is. Het duurt dan ook niet lang of Ties gaat logeren in een tehuis, Huize Hoopvol. Niet voor de gezelligheid, maar om beter te worden. Ties is niet de enige die naar Huize Hoopvol moet. Alle jongeren zitten daar met hun eigen verhaal. De een met nog een spectaculairder verhaal dan de ander. Toch is er maar één iemand die indruk maakt op Ties en dat is dat Luna. Ze heeft prachtig donker haar en zit ongelooflijk hard te neuriën. Ties ziet haar wel zitten en probeert veel in haar buurt te komen, maar Luna houdt afstand.

Ties neemt in het boek veel letterlijk. Het gezegde ‘vlinders in de buik voelen’, snapt Ties bijvoorbeeld niet. Hij heeft toch geen rupsen gegeten, hoe kan hij dan vlinders in zijn buik hebben? De lezer moet daardoor twee keer nadenken bij een gelezen stuk. Zijn onzichtbare vriend Gozert duikt op allerlei momenten op en maakt het leven voor Ties kleurrijk en fantasievol. Een teddybeer verandert ineens in een levende grizzlybeer die als DJ speelt in de kamer van Ties. Zodra de wereld van kleur verandert, is Gozert ergens in Ties’ buurt.

Gozert is een stoorzender en onderbreekt Ties graag, wat de spanning niet altijd ten goede komt, maar het zegt wel iets over waarom Ties zo snel afgeleid is.

Herhaling en de overtreffende trap

Pieter Koolwijk herhaalt veel. In een dialoog tussen Ties en Gozert wordt telkens gezocht naar de vergrotende trap. Wanneer Gozert het heeft over een ‘goed plan’, spreekt Ties van ‘een supergoed plan’. Koolwijk kiest ervoor om Gozert telkens te laten eindigen met de overtreffende trap: ’Een meesterlijk plan!’. Deze herhaling zorgt voor herkenning en maakt dat kinderen hardop kunnen voorspellen wat er zal gaan gebeuren.

De tekeningen in het boek ondersteunen het verhaal perfect. Het rijkelijk kleurgebruik en de duidelijke illustraties zorgen voor een aantrekkelijk verhaal. De illustraties van Linde Faas dragen bij aan de verbeelding en zitten vol kleine details. Dit maakt dat je als lezer nog langer naar de tekeningen blijft kijken en duidelijk herkent wat er in de tekst beschreven staat.

Gozert werd in 2021 bekroond met een Gouden Griffel en is dan ook een absolute aanrader voor zowel bovenbouwleerlingen als volwassenen. Het fantasierijke boek met de prachtige illustraties en gekke avonturen, in combinatie met  humor is heerlijk om in weg te duiken.


Om Jong Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via deze link. Waarvoor onze hartelijke dank!

 

Gozert
Verschenen bij: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789047710370
253 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: januari 2020