Skip to content
Een T-rex voor Tibbe

Gezellig, je eigen dino

‘Tibbe heeft een knappe oom, en die is vreselijk beroemd.’ Zo begint het gezellig vierkante prentenboek op rijm, Een T-Rex voor Tibbe, van Marianne Busser en Ron Schröder. Die beroemde oom is dinobottenzoeker. Een mooi scrabblewoord, maar ook precies het juiste beroep waarmee een aantrekkelijk kleuteravontuur opgekweekt kan worden. Want op zoek naar nieuwe dino’s heeft die oom iets bijzonders gevonden. En hij stuurt Tibbe dit keer geen foto, maar een heus pakketje. Tibbes moeder staat er bijna nóg verwachtingsvoller bij dan Tibbe zelf als hij de schaar tussen de grote repen plakband op de doos steekt. De rest van deze eerste pagina vult illustrator Richard Verschraagen met een sepiakleurige gedachtenwolk waarin de bewuste oom als een goeiig uitziende Indiana Jones tussen cactussen en aasgieren staat. De schep in de bruine aarde gestoken, waaronder als op een röntgenfoto allerlei botten en zelfs een heel dinoskelet verborgen blijken te liggen.

Uitbroedinstructies
Dan haalt Tibbe een witte, wat rechthoekig uitgevallen kei uit de krantenproppen tevoorschijn. Verbazing alom.  

‘Als de doos dan is geopend
zegt Tibbe: hè dat is een ei
mama zegt: wat gek, ik zie het
kijk er zit een briefje bij’

Gelukkig biedt de brief van oom uitkomst, het blijkt een ei van een heuse dinosaurus. Inclusief gebruiksaanwijzing: ‘De zon die zal het uit gaan broeden / maar jij moet zorgen voor een nest / In de tuin zal vast wel plaats zijn / dus ik zou zeggen: doe je best!’ Dat laat Tibbe zich geen twee keer zeggen. Hij bouwt een nestje en er komt inderdaad na een tijdje een kikkergroen dinokuiken uit het ei gekropen. Scherpe tandjes in een schattig bekkie. Welke stoere kleuter (m/v) droomt daar nou niet van? Tibbe ontpopt zich tot een liefdevolle dinovader, ontdekt dat zijn nieuwe huisdier van gehakt houdt, maar nog meer van rookworst. T-rex groeit en groeit maar door. En dan krijgt Tibbe een tof plannetje voor zijn spreekbeurt… 

Bedtijd-eng
Laat dit soort avonturen maar over aan Busser en Schröder. Als gevestigd auteursechtpaar timmeren ze al meer dan 30 jaar aan de weg en hebben die geplaveid met meer dan 460 peuter- en kleuterboeken en duizend liedjes. Verhalen in versjesvorm zitten hen als gegoten en dat lees je eraan af. Met een kloppende cadans (voorleesvoorwaarde nummer één) en een lekker tempo rijmen ze het relaas van Tibbe en T-rex pagina na pagina aan elkaar. Er zit wat humor in, een tikje spanning en emotie. En van alles precies de juiste kleine dosis om nog voor je kiezen te krijgen voor het slapen gaan. Bedtijd-eng zeg maar. Lekker tegen je voorleesouder hangend meeleven met Tibbe. Want op school gelooft een klasgenootje niet in dino’s en probeert Tibbe voor gek te zetten. Tot T-rex even flink gromt:

‘De pesterige jongen
staat te trillen in een hoek
en Tibbe zegt: dat wordt straks vast
een schone onderbroek’

Deze twinkel van de poep-en-plashumor waar Busser-Schröder meerdere boeken mee hebben gevuld levert gegarandeerd een grinnik op. Grappig vies, maar netjes binnen de perken. Gewoon, ja gezellig. De tekeningen van Verschraagen benadrukken deze geruststellende insteek. Zelfs daar waar T-rex zijn enorme bek paginahoog opentrekt, dartelt het om hem heen van de vrolijke kleurtjes, vlaggetjes, stippen en strepen. Nachtmerrie-proof dus. Stop ‘m gerust in de voorleesstapel, dit is een allemansvriend.

Illustraties: Richard Verschraagen.

Een T-rex voor Tibbe
Verschenen bij: Moon
ISBN: 9789048864881
40 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2023