Skip to content
De Laatste Beer

Geniet van de poolsfeer met April en Beer

Het Noorse woord friluftsliv betekent zoiets als ‘genieten van de natuur’. Dat doet de elfjarige April in De laatste beer van Hannah Gold volop. Ze is dol op dieren en is graag buiten. Dus als zij met haar vader naar een eiland binnen de poolcirkel verhuist sluit ze vriendschap met de laatste ijsbeer die daar leeft, Beer. Ze hebben veel lol met het verkennen van meertjes, bergen en grotten en met picknicken in de Walrussenbaai. Ook leert Beer April brullen en luisteren naar de natuur. Maar hoe leuk ze het ook hebben samen, Beer mist iets en zodra April erachter komt wat dat is moet en zal ze hem helpen.

Levendige beschrijvingen
Het is lastig niet jaloers te worden op April. Door de levendige beschrijvingen krijg je het gevoel dat je er echt bij bent en doe je volop mee met genieten van de natuur.

‘Terwijl de sneeuw elke dag een beetje verder smolt, ontdekte April hemelsblauwe meertjes. Ze sprong over gorgelende beekjes die slingerend hun weg zochten van de besneeuwde bergen naar de zee. Op haar rug liggend keek ze naar duizenden meeuwen die in een majestueuze witte boog boven haar vlogen.’

Gelukkig weet Gold goed maat te houden met deze beschrijvingen, zodat het verhaal nooit te ver op de achtergrond raakt. Het is daarom lastig het boek weg te leggen.

Een echte poolsfeer
De tekeningen van Levi Pinfold zijn zo gemaakt dat het haast foto’s lijken. Sneeuw staat in scherp contrast met de rotsen eronder en is realistisch vormgegeven. De textuur van de berenvacht is haast voelbaar en April ziet er nietig en toch cool uit. De wolken en de mist zorgen voor extra diepte. Hierdoor voel je de poolsfeer en wordt het eiland levendig weergegeven. Je kan lang naar de tekeningen blijven kijken.

Natuurbescherming als thema
Het belangrijkste thema van De laatste beer, natuurbescherming, is duidelijk zonder dat het deprimerend of prekerig wordt. Het boek voelt juist hoopvol aan. Feiten zijn naadloos verweven met het verhaal zodat er ook nog iets te leren valt. Het belang van iets doen en je stem laten horen wordt onderstreept. De symboliek van de manier waarop April steeds beter leert brullen van Beer is een mooi detail dat het punt van het boek versterkt. Toch zitten er een paar onlogische dingen in het boek als het gaat om natuurbescherming. Zo eet de beer een keer een verpakking op en wordt dit niet als probleem neergezet, terwijl hij vlak daarvoor nog met zijn poot verstrikt was geraakt in het plastic! Gelukkig leidt dit niet erg af van het thema.

Mooi maar niet overal even origineel
Hoewel Gold mooi schrijft is haar boek niet zo origineel. Aprils moeder is overleden en  haar vader snapt helemaal niks van haar vriendschap met Beer, thema’s die je in veel kinderboeken en -films terug ziet komen. Ook komen verhalen waarin een eenzaam kind vriendschap sluit met een dier of magisch wezen veel voor. Dit zorgt ervoor dat het verhaal best voorspelbaar wordt, met name voor wat oudere lezers.

Toch is De laatste beer een ontzettend mooi boek om bij weg te dromen, ook al is het niet zo verassend. Perfect voor als je wil genieten van een hoopvol verhaal over natuurbescherming en vriendschap, en natuurlijk van de natuur.


Om Jong Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via deze link. Waarvoor onze hartelijke dank!

De Laatste Beer
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021471143
296 pagina’s
Prijs: €17.99
Vertaling door: Pauline Michgelsen
Verschenen: 2022