Skip to content
De drie broertjes Bok

Er was eens een brug van hier naar daar

De drie broertjes Bok begint als alle sprookjes met ‘Er was eens…’. Mac Barnett vertelt het Noorse volksverhaal, De tre bukkene Bruse, op humoristische wijze. De illustraties van Jon Klassen brengen je meteen in de spannende avontuurlijke sfeer van het verhaal en de meesterlijke vertaling van Imme Dros met ritme en rijm maakt voorlezen tot een feest. Op de achterkant van het boek staat:

‘Hier was geen gras. Daar was een wei.
Maar dieren konden er niet bij.
Onder de brug naar daar zat hier
een valse trol bij de rivier
met mes en vork klaar in zijn klauw.
Die valse trol lustte jou rauw.’

Een kleine brug, één bruggetje maar
In het weiland is maar één klein bruggetje. De drie broertjes Bok moeten over die brug om bij het lekkere gras te komen. Maar wanneer de kleinste Bobbie Bok als eerste op het bruggetje stapt blijkt daar een gevaarlijke trol onder te zitten. Die heeft best zin in een lekker hapje, maar daar heeft de slimme Bobbie Bok een oplossing voor. Hij belooft dat straks grotere broer Bart Bok over de brug zal komen, en zo overtuigt Bobbie de trol om hem te laten gaan. De hongerige trol verheugt zich op nog meer geit om op te eten. Toch mag ook de middelste Bok verder gaan, want zo komt er een nog grotere aan. Dan komt de grootste broer Bas Bok op de brug. De trol springt tevoorschijn met mes en vork. ‘Ik vreet je op met huid en haar! Jou en je broertjes bij elkaar!’ Als dat maar goed afloopt.

Overwegend bruin gekleurd
Illustrator Jon Klassen is erin geslaagd de illustraties realistisch weer te geven en toch de fantasiewereld tot leven te brengen. Het vele bruin met zacht roze of licht groen en blauwe achtergrond maken een sprookje van de plaatjes. Zo’n klein krakend bruggetje zou je zomaar tegen kunnen komen tijdens een wandeling. Grapjes vind je ook in de illustraties. De enge trol met grote tanden heeft alvast een slabbetje om. Rond de trol drijft er allerlei rommel in het water. Leuk om met je kind te benoemen wat daar allemaal te vinden is. Het kleinste bokje draagt een roze halsbandje. En onder de poten van de grootste bok ziet dat bruggetje er ineens heel fragiel uit. Daar moet de trol ook even van slikken. En waarom staan er eigenlijk van die turf-streepjes op de brug? Aan de hand van de platen is het verhaal makkelijk na te vertellen.

Fantasie of werkelijkheid
Sprekende geitjes en een trol zijn fantasie. Toch klinkt het verhaal levensecht. Spanning wordt opgevoerd, maar het blijft humoristisch. Kinderen zullen genieten van de herhalingen in het verhaal. Zo kunnen zij al snel delen van de tekst meezeggen. Ook de rijmvorm nodigt daartoe uit. Bijna het hele verhaal speelt rond dat kleine bruggetje, en toch blijft het spannend en grappig. Een boek om keer op keer weer te lezen en te bekijken. Heerlijk samen griezelen maar vooral ook heel veel lachen. Durf jij wel over de Trollenbrug?

De drie broertjes Bok
Verschenen bij: Volt
ISBN: 9789021470771
48 pagina’s
Prijs: €16.95
Vertaling door: Imme Dros
Verschenen: 2022