Skip to content
Dank je, Daan!

Eetcultuur in Rotterdam

Loop eens door een willekeurige stad in Nederland en je ziet onze multiculturele samenleving vertegenwoordigd in alle restaurants om je heen. En dat is precies waar het over gaat in Dank je, Daan! van Roozeboos, een verfrissende ontdekkingstocht door Rotterdam via diverse eetculturen.

Daan is fietsbezorger. Hij racet de hele dag door de stad op zijn paarse bakfiets. Van ’s ochtends tot ’s avonds haalt hij gerechten op bij verschillende restaurants en bezorgt die op allerlei plekken en voor allerlei gelegenheden. Daan houdt duidelijk van zijn werk, op iedere pagina spat het plezier van hem af. De illustraties zijn paginagroot, kleurrijk met zwarte contouren en vol met details. Er is veel te zien waardoor je elke keer weer iets nieuws ontdekt.

Daan ontmoet de wereld
We volgen Daan op zijn werkdag en maken samen met hem kennis met restauranthouders en klanten. De meeste kinderen zullen bekend zijn met het bestellen van eten maar het leuke van dit boek is dat ook minder bekende keukens aan bod komen. Wat dacht je van de Mexicaanse keuken of de Thaise?

Overal waar Daan de bestellingen ophaalt, krijgt hij een korte uitleg over de eetcultuur van dat land of over de gerechten die er vandaan komen. En met de klanten heeft hij gezellige gesprekjes over wie ze zijn en met welke mensen ze dit heerlijke eten gaan delen. Meneer Vermeulen heeft wat lekkers besteld voor zijn team op kantoor; Aziz voor zichzelf en de man met wie hij een date heeft in het park. De diversiteit zit hem in dit boek dus niet alleen in de verschillende keukens maar ook in de mensen die hij tegenkomt. En dat is zichtbaar op iedere bladzijde. En hoe leuk is het dat de restaurants in het boek ook echt bestaan!

Veelzijdig illustratrice
Roozeboos is het pseudoniem van Anne Roos Kleiss. In 2017 studeerde ze af met een Bachelor in illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en in februari 2020 rondde ze een MA in kinderboekenillustratie af aan de Cambridge School of Art. Als ze niet aan het werk is in haar studio kan je haar ergens op straat vinden met een schetsboek om de wereld om zich heen vast te leggen. Ze heeft verschillende Engelstalige boeken uitgebracht (When a friend needs a friend, Choises). Dank je Daan! is haar eerste door een auteur geïllustreerde prentenboek volledig in het Nederlands.

Haar werk is ook terug te vinden op kaarten, zeefdrukken en prints van illustraties en in de boeken Er kan er altijd eentje bij! (Maria van Donkelaar) en Ik ben autastisch! (Bianca Toeps). Ze werkt samen met o.a. kindermuseum Villa Zebra, Querido en Blossom Books.

Dank je, Daan is niet alleen leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Als leerkracht op een basisschool zie ik ook mogelijkheden om dit prentenboek in te zetten voor kinderen tot een jaar of 10 bij lessen over burgerschap, sociaal emotionele ontwikkeling en wereldoriëntatie.

Dank je, Daan!
Verschenen bij: De vier windstreken
ISBN: 9789051169508
48 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: maart 2023