Skip to content
Rana

Een warm verhaal over een ijskoude wereld

Rana, van schrijfster en illustratrice Marieke ten Berge, neemt je mee naar de koude poolwinter. Rana is een jonge poolvos, ze leeft samen met haar moeder boven de poolcirkel. Moeder vertelt vaak verhalen over hoe poolvossen licht maken met hun staart. Rana is nieuwsgierig. Ze volgt het spoor van de ijsberen: die laten vaak lekkere hapjes liggen. Maar ze verdwaalt in een koude donkere nacht waar geen einde aan lijkt te komen en ontmoet een grote beer die haar op sleeptouw neemt. Rana luistert naar de verhalen van de beer over het oude ijs, de Grote Beer en de lange poolnacht. Dan herinnert ze zich wat haar moeder vertelde over het licht aan de donkere hemel en weet ze hoe ze de weg naar huis kan vinden.

Passie voor de gebieden boven de poolcirkel
De voorkant van het boek trekt je meteen het verhaal in. Een klein wit vosje zit op de top van een grote blauw-witte sneeuwberg, kijkend naar een prachtig kleurende lucht in paars, blauw en groen. De kleine poolvos is zo zacht uitgebeeld dat je meteen met haar mee wil spelen. Ook de ijsbeer die ze ontmoet is een lieve lobbes. Hun wereld is een landschap van ijs, bergen, rotsen en water. Het is er vast erg koud, maar door gebruik van zachte pasteltinten stralen de prenten warmte uit. Voor haar illustraties gebruikte Ten Berge verschillende technieken zoals linoprints, acrylverf, potlood en Oost-Indische inkt. Veel tekst hebben deze prachtige prenten niet nodig. Ze brengen de magie in het verhaal als vanzelf tot leven.

Ten Berge heeft een grote passie voor natuur en de gebieden boven de poolcirkel. Deze passie is in veel van haar werk terug te vinden. ‘Je kunt je verwonderen over al dat moois waar je zomaar aan voorbij loopt. Dat laten zien in mijn werk, inspireert me. Elke dag opnieuw,’ zegt Ten Berge daar op haar website over.

Haar eerder verschenen boek ‘Noord’ werd genomineerd voor de Jan Wolkers prijs en bekroond met een Zilveren Penseel.

Volksverhalen
Er zijn prachtige volksverhalen over het noorderlicht en poolvossen. Één van die verhalen vertelt over hoe poolvossen het noorderlicht maken door met hun staart de sneeuw omhoog te zwiepen. Zo ontstaan de mooiste kleuren. Deze verhalen hebben een wijze les in zich en een beetje magie. Het verhaal van Rana klinkt als een van die volksverhalen. Verwonderend, troostend en warm. Echt zo’n boek om bij weg te dromen naar het leven en de magie van het poolgebied, niet één keer maar wel honderd keer.

© illustratie: Marieke ten Berge, uit Rana van Marieke ten Berge, een uitgave van Lemniscaat 2023

Rana
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713814
32 pagina’s
Prijs: €14.95
Verschenen: 2023