Skip to content
Dit gaat nooit voorbij

Een vogel per maand

Dit gaat nooit voorbij is een bundel persoonlijke verhalen over de wandelingen die Octavie Wolters maakt in de Limburgse natuur, in de buurt van haar huis. In twaalf maanden neemt ze ons mee op haar wandelingen doorheen de seizoenen. In elke maand praat ze met een andere vogel. Op elke spread vinden we links de tekst en rechts een pagina vullende linosnede van de desbetreffende vogel. De lino’s hebben meestal een achtergrond in sobere, neutrale, gedempte kleuren. De vogels zelf staan er vaak in zwart-wit met hier en daar een kleurrijk detail. Een uitzondering daarop is de mees van september: zijn hele pagina gloeit van warme, diepe herfstkleuren. Als extraatje krijgen we bij elke bladzijde tekst ook nog een kleine, fijne zwarte veer mee; én na december nog een toegift, met daarbij een ontroerende linosnede van drie zilverreigers. Bovendien zijn de standaard blanco pagina’s voor- en achteraan in het boek, hier helemaal niet blanco. Daar krijgen we ook een veer te zien, paginagroot in drie kleuren: zwart, wit en blauw. Bovendien is het boek uitgegeven op een groot formaat, waardoor de expressieve lino’s van Wolters helemaal tot hun recht komen. Zoveel moois in één boek; wat een cadeau.

Dit gaat nooit voorbij
Ook de geschreven mijmeringen van Octavie Wolters zijn een geschenk. Ze laat zichzelf zien aan de vogels op haar tochten, en aan ons. Dat doet ze in erg mooie woorden; zo lezen we in maart bijvoorbeeld: ‘Het ijs zingt, het geluid draagt over het bevroren ven, heel even lijkt het wel of ik het kan zien, dan sterft het weg in de struiken aan de oever.’ Of in oktober: ‘Het veld ligt er wattig bij in de laagstaande zon, de bosrand is nog donker, de heuvel zacht en glooiend.’ Jammer dat Wolters in november wat oordelend uit de hoek komt: ‘Ik kan me werkelijk niet voorstellen waarom mensen de hele wereld over willen reizen als zoveel schoonheid binnen handbereik is.

Octavie Wolters doet ons nadenken over vreugde en verdriet, over leven en dood. Er zit veel pijn en gemis in dit boek, en die gaan nooit voorbij. Maar ook de schoonheid, de liefde, de warmte, het geluk, gaan nooit voorbij: ‘Het geluk overspoelt me, ik kan het aanraken. … “Dit gaat nooit voorbij”, zeg ik. “Dit gaat nooit voorbij”, zegt de blauwborst.’ Octavie Wolters is naast een begenadigd beeldend kunstenaar, ook een subtiele, bedachtzame schrijver, om rustig en nadenkend te savoureren.
Dit gaat nooit voorbij is een bijzonder boek. Bijzonder, omdat het een buitengewoon knap kunstwerk is en omdat het niet onder één hoedje te vangen is. Het is geen prentenboek voor kinderen; daarvoor zijn de teksten niet genoeg afgestemd op hun leefwereld en bovendien aan de lange kant. Ook de illustraties zijn niet meteen wat we verwachten in een kinderboek. Maar het is ook geen graphic novel voor volwassenen. Dit gaat nooit voorbij is wèl een prentenboek, voor iedereen vanaf een jaar of 16, die wijs en gevoelig genoeg is om te genieten van wat Octavie Wolters hier zo magistraal verwoordt en verbeeldt.

Dit gaat nooit voorbij
Verschenen bij: Ploegsma
ISBN: 9789021685007
40 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 31-01-2024