Skip to content
Zondag maandag sterrendag

Een vindingrijke vriendschap

Nora uit Zondag, maandag, sterrendag van Anna Woltz is uitvinder. Op haar kamer, ‘de beste uitvind-zolder ooit’ maakt ze al haar uitvindingen. Dat is handig, want wanneer Nora een nieuwe buurjongen krijgt die onaardig tegen haar doet, kan ze een jongens-ontstopper maken. ‘Zo’n oranje ding met een houten steel dat je voor de gootsteen gebruikt. Maar dan voor jongens.’ Ze is er de hele middag mee bezig, tot ze door haar moeder geroepen wordt dat ze beneden moet komen. Er is bezoek. Op de bank zit haar nieuwe buurjongen: Sep. Nora baalt dat ze haar jongens-ontstopper niet bij zich heeft, maar of ze die daadwerkelijk nodig gaat hebben?

Een geheim luik
Die nacht wordt Nora wakker van gebonk, geschuifel en een stem die zegt: ‘Ik hou mijn spreekbeurt over…’ Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een geheim luik dat niet veel later tegen haar gezicht aanvliegt. Wie kan hier midden in de nacht naar binnen komen? Ze bedenkt duizend opties tot het antwoord voor haar verschijnt. Het is Sep. Nora is enthousiast. ‘Nu hadden Sep en ik een geheim. We konden een club maken. Een club alleen voor zolder-kinderen.’ Sep zegt alleen niet veel. ‘Praten met die jongen, dat was praten tegen een muur. Een muur van beton. Zonder luik.’ Nora vraagt waarom hij zo laat zijn spreekbeurt aan het oefenen is. Sep wil het daar niet over hebben. Hij stuurt Nora weg en dreigt dat hij er alles aan gaat doen om het luik af te sluiten. ‘En dan hoef ik je nooit meer te zien.’ Nora baalt. Kon ze maar vrienden uitvinden. ‘Dan knutselde ik mijn hele zolder vol met vrienden. Zelfgemaakte vrienden, die zin hadden in elk avontuur.’

 De volgende ochtend gaat Nora stiekem naar de kamer van Sep. Het luik is nog niet dichtgemaakt en Sep zou niet thuis zijn. Maar dan zwaait zijn deur toch open. Nora probeert zo snel mogelijk weg te gaan en biedt ratelend haar excuses aan, waarbij ze Sep ook een vraag stelt die hij wél wil beantwoorden. Hiermee zorgt ze ervoor dat Sep zich opent en dat het luik voorlopig niet afgesloten hoeft te worden. Het is het begin van een vriendschap waarin Nora’s vindingrijkheid goed van pas komt. Sep moet zijn angst onder ogen durven zien, maar net die ogen zijn het probleem. Gelukkig heeft Nora hier de perfecte oplossing voor.

Voor lezers
Zondag, maandag, sterrendag is verschenen in de Tijgerlezen-serie van uitgeverij Querido en voldoet aan de daarbij horende criteria: het boek is spannend, grappig en heeft veel illustraties. Annet Schaap vangt met haar tekeningen de avonturen van Nora en Sep. Daarnaast geeft ze op humoristische wijze de fantasie van het meisje weer. De combinatie van de levendige illustraties en de korte zinnen maakt het boek aantrekkelijk voor beginnende lezers, maar vergis je niet: ook oudere kinderen zullen dit boek kunnen waarderen. Woltz schrijft over herkenbare onderwerpen op een fijne, luchtige en eerlijke manier. Onderwerpen waar kinderen in groep acht, en ver daarna, ook nog mee te maken zullen hebben: het moeten houden van een spreekbeurt, het krijgen van een nieuwe vriend en het overwinnen van je angst. Dat het verhaal uit korte zinnen bestaat en een groot lettertype heeft, hoeft daarom helemaal geen obstakel te zijn voor oudere lezers om net zo van dit boek te kunnen genieten.

Zondag maandag sterrendag
Verschenen bij: Uitgeverij Querido (Tijgerlezen-serie)
ISBN: 9789045121055
80 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2022