Skip to content
De Reuzenpoffer en andere verhalen

Een viering van 25 jaar humor en tongbrekers

Tosca Menten staat bekend om haar verhalen vol hilariteit en energie. Al 25 jaar lang schrijft Menten boeken die populair zijn, met een flinke dosis humor én een heel eigen gevoel voor taal. Haar jubileum als schrijfster viert ze met de kleurrijke verhalenbundel De Reuzenpoffer en andere verhalen. De bundel is een bonte verzameling van haar beste verhalen, rijmpjes én een nieuw verhaal over een gigantisch poffertje dat een eigen leven gaat leiden. 

In De Reuzenpoffer en andere verhalen staan twintig van de leukste verhalen en gedichten uit 25 jaar schrijverschap. Menten koos de opgenomen verhalen zelf, waardoor deze verhalenbundel een persoonlijke noot krijgt. Liefhebbers van het werk van Menten zullen de meeste verhalen wellicht al kennen, maar het boek biedt ook iets nieuws voor de echte fans. 

Een uit de hand gelopen poffertje
Het titelverhaal ‘De Reuzenpoffer’ is een nieuw en vooral feestelijk geschreven verhaal. Joris gaat logeren bij zijn oom Poffer, die de allerlekkerste poffertjes bakt. Het jaarlijks terugkerende Smikkelsmulfeest viert dit jaar – hoe kan het ook anders – zijn 25-jarig jubileum. Zelfs de koning komt op bezoek en dat betekent dat er een wel heel bijzonder poffertje gebakken moet worden. En wie het werk van Menten een beetje kent, weet dat er natuurlijk iets fout gaat: het bakken van een feestelijk poffertje loopt compleet uit de hand, waardoor het poffertje steeds maar groter en groter wordt.

In zowel ‘De Reuzenpoffer’ als de andere verhalen en verzen vind je de kenmerkende stijl van Menten terug. Ze schrijft met veel energie en een eigen gevoel voor humor, van glimlach tot schaterlach. Over terughoudende kinderen met ietwat excentrieke volwassenen in hun leven. Maar hilariteit is niet het enige waar Menten goed in is. Haar gevoel voor taal is in haar 25 jaar schrijverschap altijd sterk geweest. In haar boeken gebruikt ze de nodige taalgrapjes, alliteratie en de meest onmogelijke tongbrekers. Ook in deze verhalenbundel zul je – vooral bij het voorlezen – even moeten oefenen om niet te struikelen over een woord als ‘smikkelsmulfeestjubileumreuzenpoffer’. 

Een feestelijk voorleesboek
Een feestelijk boek verdient een vrolijke vormgeving. Bij De Reuzenpoffer en andere verhalen is met zorg gekeken naar de uitstraling. De hardcover met glanseffect is duidelijk gericht op een meer luxe indruk. Wat verder opvalt, is het formaat. Een bijna vierkant boek, groter dan je gewend bent van de boeken van Menten. Daardoor is De Reuzenpoffer fijn te gebruiken als voorleesboek. 

De illustraties zijn gemaakt door Geert Gratama, met wie Menten al verschillende boeken samen maakte. Zijn dynamische tekenstijl is gewaagd aan de humor en eigenzinnigheid van de taal van Menten. De grote, opvallende illustraties bij de verhalen zijn allemaal voorzien van één eigen kleur, wat voor levendigheid én overzichtelijkheid zorgt. 

De Reuzenpoffer en andere verhalen is een terechte viering van Mentens 25 jaar als schrijfster. Een fijn (voor)leesboek met humor en vrolijkheid, waar je zelfs nog een echte Menten-wijsheid uit kan halen: ‘Ik zeg maar zo: iedereen kan van een taart een drol maken. Maar de kunst is van een drol een taart te maken. En als je dat kan, werk je nog lang en gelukkig.’

Illustraties: Geert Gratama.

De Reuzenpoffer en andere verhalen
Verschenen bij: Uitgeverij Van Goor
ISBN: 9789000391639
192 pagina’s
Prijs: €20.00
Verschenen: 2024