Skip to content
Het meisje en de rots

Een symbolische rots

Met Het meisje en de rots heeft de Belgische schrijfster Kristien In-’t-Ven samen met illustratrice Martha Verschaffel en mooi, niet-alledaags boek geschreven over een meisje dat een rots met zich meedraagt. Als het meisje brood staat de bakken, komt er plots iemand aan de deur met een pakket. Het pakket komt uit een vrachtwagen met het opschrift ‘moeilijke boodschappen’. Het meisje verwacht helemaal geen pakket, ze heeft niks besteld. Het pakket blijkt een grote, zware rots te zijn, nog groter dan de deuropening van haar huis. De bezorger laat het achter voor de deur. Het meisje kan geen kant meer op.

Ze probeerde het los te laten
Waarom wordt er bij het meisje een rots bezorgd? En wat is de betekenis van die rots die voor haar deur ligt? Hij lijkt iets zwaars uit te beelden dat je met je meedraagt, zoals verdriet, een verlies of bijvoorbeeld zorgen, dat wordt niet helemaal gedefinieerd. Je zou het kunnen invullen zoals je zelf wil, maar iets fijns of positiefs is het niet. Uit de afbeeldingen en het verhaal blijkt dat iedereen een rots met zich meedraagt, alleen zie je dat niet altijd. Deze kan groot of klein zijn, zwaar of licht, glad of hoekig, kort of lang. Iedereen heeft een andere rots die meegedragen wordt en iedereen probeert op zijn eigen manier de rots wat lichter te maken of kwijt te raken. Dat de rots ergens symbool voor staat komt terug in de weinige, maar mooi geformuleerde zinnen in het boek: 

‘Het meisje probeerde het rotsblok van zich af te duwen.
Ze worstelde ermee.
Ze probeerde het los te laten.
Ze deed haar best om zich eroverheen te zetten.
Ze probeerde het een plek te geven.’

Groot en grijs
Verschaffel heeft het verhaal voorzien van grote potloodtekeningen. In overwegend zwart, grijs en wit. De illustraties vertellen eigenlijk het verhaal. Je begrijpt direct wat er bedoeld wordt en ervaart de sfeer. Het voelt zwaar en overweldigend. De rots is groot en grijs, sommige teksten zijn groot en schreeuwerig. De zwaarte van de rots valt over je heen. Je ziet de moeilijke kijkende gezichten van de mensen, vol met emoties. Maar uiteindelijk ontstaat er toch een soort lichtheid.

Praten over zware dingen
Het meisje met de rots is een boek vol symboliek. Enerzijds maakt dit het een geschikt boek voor kinderen. De tekeningen en het rotsblok zijn heel herkenbaar. Ieder kind zal wel eens het idee gehad hebben dat hij of zij een rotsblok met zich mee droeg. Of het zware gevoel herkennen maar niet goed weten wat het is. Het abstracte wordt hierdoor wellicht concreter. Anderzijds is er weinig tekst, veel beeld en vooral ook beeldspraak. Dit kan het boek lastig maken om te begrijpen. Het is een verhaal wat zeker aanzet tot denken en gebruikt kan worden om met kinderen te praten over zware dingen die ze met zich mee kunnen dragen. Een mooi en bijna therapeutisch boek om samen met een ouder persoon te lezen.

(c) Martha Verschaffel, uit Het meisje met de rots.

Het meisje en de rots
Verschenen bij: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401498234
80 pagina’s
Prijs: €19.99
Verschenen: 2024