Skip to content
Ooit, ergens

Een prentenboek met hoopvolle boodschap

Bij de naam Amanda Gorman denk je waarschijnlijk niet meteen aan kinderboeken. De Amerikaanse dichter is vooral bekend door haar activisme en de krachtige taal die ze gebruikt om ongelijkheid te bestrijden. En dat is precies wat het doel is van haar prentenboek Ooit, ergens, een ontroerend boek met een sterke boodschap: een verhaal over hoop en over hoeveel je kunt bereiken met een kleine daad.

Hoop en rechtvaardigheid
Gorman werd in 2021 in één klap beroemd dankzij de voordracht van haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van president Biden. Het aangrijpende gedicht behandelt thema’s als hoop, moed en rechtvaardigheid. Met het gedicht richt ze zich op de verdeeldheid in de Verenigde Staten en de problematiek waar het land en de politiek mee te maken hebben. Dankzij haar voordracht kreeg de dichtvorm spoken word wereldwijde bekendheid. Tijdens haar optreden toonde ze hoe belangrijk een goede voorlezing kan zijn, vooral als het gaat om een gedicht dat recht uit het hart is geschreven en voorgedragen. 

Het tonen van moed
Gormans prentenboek Ooit, ergens kun je zien als een verlenging van het gepassioneerde gedicht The Hill We Climb. De boodschap uit het gedicht — moed door samen te werken aan verandering — is volop aanwezig in het prentenboek. 

Ooit, ergens (originele titel: Something, Someday) gaat over een kleine jongen die opgroeit in armoede en ongelijkheid. Hem is verteld dat dit een probleem is dat niet opgelost kan worden, maar hij ziet het anders. Hij ziet dat hij verschil kan maken, hij heeft een beetje hoop. En met dat sprankje hoop gaat hij aan de slag en zorgt hij met kleine daden voor verandering. Door die kleine daden sluiten anderen zich bij hem aan. Samen zaaien ze letterlijk en figuurlijk een zaadje dat ontkiemt in blijvende verandering en hoop. 

Een prentenboek met sterke boodschap
In de tekst is geen duidelijke hoofdpersoon aangewezen: als lezer word je aangesproken in de jij-vorm. Hierdoor gaat het verhaal niet alleen om de jongen uit de prenten, maar wordt er een complete generatie aangesproken: 

‘Jou is verteld dat dit niet kan worden opgelost.
Maar jij weet dat je kan helpen. 

Jou is verteld dat dit te groot is voor jou.
Maar je hebt gezien dat de kleinste dingen een groot verschil maken.’

De tekst is poëtisch en krachtig, wat herkenbaar is als je The Hill We Climb hebt geluisterd of gelezen. Gorman heeft het talent een sterke boodschap over te brengen met weinig woorden, waarbij de pijnlijke boodschap van voortdurende ongelijkheid niet geschuwd wordt. Die krachtige woorden zijn prachtig en treffend naar het Nederlands vertaald door dichter Gershwin Bonevacia.

Christrian Robinson maakte de illustraties, die speels, eenvoudig en pakkend zijn. De prenten doen wat Amerikaans aan, door de wijze waarop het dagelijks leven in beeld wordt gebracht. Het zijn schrijnende taferelen van armoede die je in veel Amerikaanse steden aantreft, maar die bij ons minder zichtbaar zijn en zich vooral binnenshuis afspelen. De illustraties vertellen evengoed een belangrijk verhaal dat ook in Nederland herkenbaarheid zal opleveren. 

Ooit, ergens is een prentenboek dat leest als poëzie, vol emoties en een tijdloze boodschap. Een boek dat op zichzelf al indrukwekkend is, maar dat nog meer impact zal hebben door The Hill We Climb te betrekken bij het (voor)lezen. En het allerbelangrijkste: gebruik dit prentenboek om een gesprek aan te blijven gaan.

Illustraties: Christrian Robinson. 

Ooit, ergens
Verschenen bij: Van Goor
ISBN: 9789000391080
40 pagina’s
Prijs: €14.99
Vertaling door: Gershwin Bonevacia
Verschenen: 2023