Skip to content
De bloementuin van Yuna

Een positief zelfbeeld ontwikkelen, begint al vroeg

Dat opmerkingen een diepe indruk kunnen achterlaten bij iemand staat vast. Het zijn meestal de vervelende opmerkingen die bijblijven, in vergelijking tot complimenten. ‘Wees zacht voor jezelf en geef alleen het aardige water!’ De tip waarmee Nathalie Bierhuizen De bloementuin van Yuna afsluit.

Het prentenboek gaat over het meisje Yuna dat haar tuin vol bloemen netjes verzorgt. Ze geeft de planten water en zorgt dat alles goed kan groeien. Alle mooie bloemen worden ‘positiefjes’ genoemd, die groeien wanneer Yuna gelukkig is. Maar dan krijgt ze op school een vervelende opmerking te horen. Ineens groeit er in haar tuin een donkere plant vol stekels; een ‘negatiefje’. Door het water geven en het negatief over zichzelf denken, begint de plant te groeien en wordt haar tuin overwoekerd door de stekelplant. Vanaf dat moment gaat het steeds slechter met Yuna en moet er een hoop gebeuren om haar zelfbeeld te laten groeien.

Het prentenboek geeft op de laatste bladzijde tips voor onzekere kinderen, waarmee je als ouder mooi het gesprek met een kind kunt aangaan om zich minder aan te trekken van vervelende opmerkingen. Hoewel de opmerkingen wat voor de hand lijken te liggen, zoals het vooral luisteren naar de complimenten, zijn het wel mooie aanknopingspunten om samen het gesprek aan te gaan.

‘Yuna bekijkt haar tuintje. Mooi, vindt ze. Behalve dan die verdorde negatiefjes. “Zullen we ze wieden en weggooien, mama?” “Nee, dat gaat niet. Negatiefjes blijven staan en zullen blijven opkomen, net zoals onkruid,” legt mama uit. “Maar dat geeft niet, als jij maar besluit om ze geen water te geven.”’

In De bloementuin van Yuna heeft Aron Dijkstra de illustraties verzorgd. De prenten, die met stiften getekend lijken te zijn, laten de tuin van Yuna op een kleurrijke manier zien. Door zijn kleurgebruik komen de prenten tot leven en wordt er een mooie diepte weergegeven. De tekeningen geven heel helder weer hoe Yuna zich voelt. De ondersteunende teksten van Nathalie Bierhuizen, laten de lezer zien hoe snel je iets verkeerd kunt interpreteren en hoe makkelijk je jezelf omlaag kunt praten.

De bloementuin van Yuna is een aanrader voor elk kind dat houdt van prachtige tekeningen en voor ouders die hun kinderen bewust willen maken van een realistisch (en positiever) zelfbeeld. Daarnaast sta je als volwassene ook weer stil bij de impact van woorden.

 

De bloementuin van Yuna
Verschenen bij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051169539
31 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2024