Skip to content
Het vogelfeest

Een ongenode gast

Vleermuis Flaps en worm Worm (what’s in a name) zijn beste vrienden. Als Worm door de vogels uitgenodigd wordt voor een feest bij daglicht en Flaps niet – alleen dieren die ’s nachts slapen zijn welkom – is Flaps heel jaloers. Ze weet een slapende Worm zijn uitnodiging te ontfutselen, maar mag van de vogels alleen naar binnen als ze een cadeautje meeneemt. Snel pakt ze de nog steeds slapende Worm als cadeau in – die wilden ze er toch zo graag bij hebben? Eenmaal op het feest moet Flaps veel moeite doen om wakker te blijven, maar dat blijkt niet de enige uitdaging…

Smakelijk vogelhapje
Een worm die wordt uitgenodigd op een feest voor vogels, daar zit een luchtje aan. Alice Lima de Faria, die zowel het verhaal schreef als de illustraties maakte van Het vogelfeest, bouwt dit gegeven mooi op. Flaps is duidelijk een ongenode gast op het feest, alleen toegelaten op basis van haar cadeautje. Vanaf haar entree wordt ze koel bejegend door de vogels, nergens wordt ze onderdeel van het feest, bij elk spelletje is ze bijna meteen af. Dat maakt het spannend: dit kan niet goed aflopen. Dat Worm inderdaad bijna eindigt als smakelijk vogelhapje is de kers op de taart van de spanningsboog. Tegelijkertijd zorgt Flaps’ onverstoorbare positieve stemming voor een komische noot, die mooi in balans is met de spanning.

Losse steekjes
Helaas laat Lima de Faria verder verhaaltechnisch best wat steken vallen. Worm en Flaps worden in de eerste zin geïntroduceerd als beste vrienden, maar meteen na die zin doet Worm behoorlijk kortaf tegen Flaps en noemt Flaps Worm ‘saai’. Jaloezie speelt een rol, maar die vriendschap had best wat meer ingekleurd mogen worden. Verder mist er op verschillende momenten een bruggetje naar de volgende scène, waardoor overgangen nogal abrupt overkomen en het soms zelfs lijkt alsof er een pagina mist. Daarnaast is het in sommige scènes onduidelijk tegen wie Flaps praat. En dat de doortrapte vogels Worm onder valse voorwendselen naar het feest hebben weten te lokken, maar uiteindelijk niet in de hand hebben dat Worm ook daadwerkelijk komt – want ze kunnen niet weten dat Flaps Worm als cadeau mee zal nemen – is een zwak onderdeel van het verhaal. Want het is voor het verhaalverloop cruciaal dat Worm op het feest is. Al deze dingen samen zorgen voor ergernis en vertragen het verhaal. Maar hoewel dat het voorlezen belemmert, is het wel de vraag in hoeverre dat de jonge doelgroep hindert.

Fantastische mimiek
Want, zeker niet onbelangrijk, visueel gezien steekt het boek wél goed in elkaar. Flaps’ mimiek is fantastisch; angst, jaloezie, boosheid, blijdschap, binnenpretjes, alles is zo van haar gezicht af te lezen. En zelfs als je de tekst niet zou lezen, komt goed over dat de vogels stiekeme en slechte bedoelingen hebben – hun blikken zeggen alles. Daarnaast valt er, mede door het kleurgebruik, veel te zien in het boek. Ook door haar grijze vacht valt Flaps uit de toon op het kleurrijke vogelfeest, en in diezelfde kleuren is het verschil tussen dag en nacht mooi weergegeven. Verrassend is het gebruik van de knipseltechniek op de eerste en laatste pagina van het boek, in de stemmige blauwtinten van de nacht. Mede omdat het weer goedkomt tussen Flaps en Worm, eindigt het verhaal visueel en tekstueel zo op een natuurlijke manier.

Conclusie: een extra redactieronde was geen overbodige luxe geweest, maar met het beeld zit het helemaal snor.

Het vogelfeest
Verschenen bij: Uitgeverij Rubinstein
ISBN: 9789047633174
56 pagina’s
Prijs: €17.99
Vertaling door: Kim Liebrand
Verschenen: 2023