Skip to content
Het kleine heelal

Een onderzoek naar lichtpuntjes

Annejan Mieras schreef met Het kleine heelal een boek waarin lichtpuntjes schitteren als sterren hoog aan de hemel. Om die te kunnen zien moet je goed kunnen kijken in het donker. ‘Het zooitje begon zondagavond. Of eigenlijk deze zomer al, toen we van de Tomatenstraat verhuisden naar het appartement boven oom Freds werkplaats.’ Wegens een lekkage in dat appartement woont Raaf nu samen met haar moeder in stacaravan Corry op camping Het kleine heelal. Hier is het in de herfst net zo leeg als het holle gevoel dat zich in Raafs buik heeft genesteld. 

Oponthoud
Raafs vader is niet mee naar de camping wegens oponthoud. Meermaals vraagt ze haar moeder of pap al heeft gebeld. Ze moet het doen met ‘Raaf, nu even niet!’ Raaf begint door te krijgen dat er meer aan de hand is. Moeder blijft volhouden dat oponthoud onvoorspelbaar is en lang kan duren. Op school zit het Raaf ook niet mee. Na enkele onhandige acties mag ze een week lang niet meer komen. ‘Geschorst zijn is ook een soort oponthoud.’ Een oppas heeft ze volgens mam niet nodig. ‘Je bent geen Raafke meer.’ Als Raaf wil weten wat er echt aan de hand is, behandelt haar moeder haar toch weer als Raafke. De vraag waar haar vader is verandert in: komt hij nog wel terug?

Sterrenkijken
In het campingwinkeltje ontmoet Raaf Nicolaas, de zoon van de campingbaas. Hij heeft verlof van school. Het botert niet meteen tussen de twee, maar ze blijven elkaar toch opzoeken. Als Nicolaas weer eens in het boek Niks leest denkt Raaf aan de opdracht die ze van school heeft meegekregen. ‘Is het een onderzoekje?’ vraagt ze. Nicolaas antwoordt met een wankele glimlach: ‘Ja, naar lichtpuntjes.’ Die lichtpuntjes observeert hij vanuit zijn geheime hut. Ondanks dat Nicolaas niet blij is dat Raaf zijn hut heeft ontdekt, mag ze later toch met hem mee sterrenkijken. Nicolaas weet veel over het heelal en vertelt Raaf erover. Voorzichtig groeien de twee naar elkaar toe. Ondertussen groeit er juist een afstand tussen Raaf en haar beste vriendin Miracle. Hun vriendschap was altijd ‘iets vanbinnen en iets vanzelfs’ maar tijdens Raafs schorsing verandert dat. Het vergroot het holle gevoel in haar buik. Ze mist het huis aan de Tomatenstraat. Daar was alles fijn.

Een heelal van binnen
Het kleine heelal is een verhaal over verschillende emoties waar gemis de boventoon voert: het missen van ouders, thuis, vriendschap en school. ‘Missen is een soort heelal van binnen.’ zoals Nicolaas het mooi samenvat. Het is een boek dat gemis voelbaar maakt zonder dat het zwaar wordt. Integendeel, het verhaal is spannend en grappig. Je leeft en lacht mee met Raaf terwijl ze er, ondanks alle tegenslag, het beste van probeert te maken. Of, zoals haar juf zou zeggen: ‘haar allerbest!’

Weten hoe het was
De sfeervolle cover waar de hut van Nicolaas op schittert is geïllustreerd door Evelien Jagtman die tevens de binnenwerkillustraties verzorgde: uiteenlopende zwart-wit vignetten van een schildpad tot Fruittella. Het boek bevat veel elementen, toch voelt en is niets overbodig. Mieras weet geleidelijk alles samen te weven tot een geheel. Een ander vignet is dat van de Sennelier krijtjes waarmee Raaf de caravan kleur geeft. Een jaar eerder kreeg ze de krijtjes van haar vader die hij ooit weer van zijn vader kreeg. ‘Voordat hij ervandoor ging.’ Raaf tekent het huis aan de Tomatenstraat: weten hoe het was, is weten hoe het kan zijn en dat houdt haar op de been.

Het verhaal begint op een woensdag en eindigt een week later op donderdag. Hoewel, zoals Raaf al zei begon het eerder: ‘Zondagavond. Of eigenlijk deze zomer al.’ En zo is het ook met het einde van het boek. De letters houden op op donderdag, maar de personages blijven voortleven. Het kleine heelal is een schitterend boek dat bijblijft.

Het kleine heelal
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713005
205 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023