Skip to content
De kaarten van madame Petrova

Een leeftijdloos boek

In De kaarten van madame Petrova van Marjolijn Hof volgen we de tweeling Silke en Janis. De kinderen zijn op de vlucht geslagen voor de neven van hun vader, Asserik en Koender. Zij wonen in hun huis Holderstate en wensen de kinderen dood in verband met de erfenis. De mannen krijgen hun zin, want Janis en Silke doen alsof ze verdronken zijn door op de oever van het meer al hun spullen achter te laten. Vervolgens trekken ze het bos in en leven als landlopertjes. Ze eten bessen en bramen en Silke stroopt konijnen, ze vilt ze ook, maar dat lukt nooit zo goed. Janis roostert de beesten, vanbuiten zwartgeblakerd, van binnen nog rauw. Silke slikt het gelaten, bang om Janis, die stuurs en nukkig is, te ergeren. Behalve lepels snijden doet Janis niet veel en Silke heeft het gevoel dat ze voor haar broer moet zorgen. 

Het boek is het tweede deel van een tweeluik. Janis komt in dit deel minder goed uit de verf dan Silke, wiens perspectief we volgen. In Lepelsnijder, het eerste deel, heeft de lezer al kennis kunnen maken met Janis. De wereldvreemde jongen woonde bij Frid ergens in de bergen. Deze man leerde hem lepels te snijden, prachtige kunstwerken en het is het enige wat Janis goed kan. Tot de oude man op een dag niet terugkeert en Janis, aan zich zelf overgeleverd, de wereld introk. 

Spannend en grimmig
De kaarten van madame Petrova, dit tweede deel, begint spannend en grimmig als Silke wordt bedreigd door een stroper die haar scherpe mes afpakt en haar zijn roestige mes teruggeeft. Bovendien krijgt ze een haal over haar duim die gaat ontsteken. Ze slapen onder een dunne deken in het bos en lijden kou en honger. Ze bekvechten over wat ze moeten kopen: een pan, een deken, of zalf en verband voor Silkes duim. Silke heeft haar moeder, die gedichten schreef, nooit gekend. Stiekem heeft ze een dichtbundeltje meegenomen en Silke leert de zinnen uit haar hoofd, zo voelt ze zich dichter bij haar moeder. ‘O gindse wilde waterval, met bruisend water als kristal.’

Slechteriken en leugenaars
Onderweg komen de kinderen kooplui en kermisklanten tegen die markten langsgaan om geld te verdienen. Stuk voor stuk slechteriken en leugenaars. Ze beloven Janis en Silke een beter leven, maar ondertussen proberen ze aan hen te verdienen. Ze reizen een tijdje mee met Loore en Ranno. Loore is waarzegster en Ranno heeft een dansende beer. Van Loore leert Silke kaartlezen, wat haar herinnert aan madame Petrova, de waarzegster die het noodlot over haar familie heeft afgeroepen.

Wanneer Silke beseft dat deze mensen hen uitbuiten, bedenkt ze een vluchtplan. 

Na weer een hoop honger en ellende krijgen Silke en Janis het beter bij mevrouw Balter in haar soldatenkroeg. Maar dan breekt een lange, koude winter aan. Silke leert haar echte familie kennen en dat heeft weer alles met madame Petrova te maken. 

Sprookje
De hoofdstuktitels als: Alleen de fijne kneepjes, want het meeste heb je al onder de knie of Eerst komt die ezel en dan kom jij, gaan vergezeld van kleine zwart-wit illustraties van Annette Fienig, die de kaarten van de waarzegster moeten voorstellen. Ze dragen bij tot een fijne en luchtige sfeer van dit prachtige maar ook wat mistroostige verhaal.

De kaarten van madame Petrova speelt in een onbestemde tijd, een paar eeuwen geleden. De kinderen zijn leeftijdloos en een elementaire zaak als naar school gaan, is niet aan de orde. In die zin is dit verhaal een soort sprookje. De zinnen zijn kort en poëtisch. Het is een leeftijdloos boek dat met veel verbeelding geschreven is, toch is de tweede helft van De kaarten van madame Petrova minder sterk. De kordate en levenswijze Silke uit de eerste hoofdstukken gedraagt zich ineens kinderlijker. Het verlangen naar haar moeder, hoe geldig dat ook is voor een jong meisje, maakt haar wat braaf.

Lepelsnijder en De kaarten van madame Petrova vormen samen een prachtig tweeluik, met nog genoeg onbeantwoorde vragen. Wellicht zit er nog een deel drie in de pen van Marjolijn Hof. 

De kaarten van madame Petrova
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045123981
231 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2022