Skip to content
Een wereld vol kleur

Een kleurrijke reis

In Een wereld vol kleur van schrijver Ben Lerwill met illustraties van Alette Straathof reizen we rond de wereld, op zoek naar kleuren die we allemaal delen. Op elke dubbele pagina vertelt Lerwill ons wetenswaardigheden over een bepaalde kleur. Natuur, de gebouwen van mensen en gedeelde tradities zijn omgeven door kleur. Doordat hij erover vertelt, vallen de kleuren ons meteen meer op. Deze kleuren, lijkt de auteur te willen zeggen, zorgen voor onze eenheid. 

Dat het boek afsluit met het overzicht ‘We wonen allemaal op deze aarde’, zodat je nog eens na kan lezen en zoeken wat eerder in het boek aan de orde is geweest, benadrukt die eenheid mooi. 

De schrijver
Lerwill is freelance copywriter en schrijver van kinderboeken. Hij woont en werkt in het Verenigd Koninkrijk. Daar is hij vaak te vinden in en rond Oxford. Lerwill heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het schrijven van artikelen voor bladen. Het wordt al snel duidelijk dat hij goed bereisd is en veel landen heeft bezocht. De kleuren waarover hij schrijft, heeft hij zelf gezien.

Lerwill schreef al zo’n vijftien boeken voor kinderen. Hierin valt vooral zijn hoop voor de wereld op: hij is optimistisch en ziet de schoonheid van onze planeet en de mensen die erop verblijven.

In dit boek kiest Lerwill voor de kleuren wit, roze, geel, blauw, groen en rood. Dit lijken enigszins willekeurig gekozen kleuren maar het leidt toch tot bijzondere invalshoeken. Bij geel horen zonnebloemen, natuurlijk, maar ook: de voetbalstadions in Brazilië en de straten van New York, met hun gele taxi’s. Bij rood kiest hij voor Chinees nieuwjaar, de bekende dubbeldekkers uit London en, heel verrassend, de kleur van de lucht rondom de piramides in Egypte. Het zijn deze keuzes, gemengd met meer voor de hand liggende keuzes die kinderen makkelijker zullen herkennen, die het boek bijzonder maken. 

De illustraties
Straathof is verantwoordelijk voor de illustraties. Ze werkt als kunstenaar aan schilderijen in waterverf, inkt en potlood. Deze bijzondere combinatie van materialen leidt tot prachtige speelse schilderijen met details die een lach op je gezicht toveren. Ze won in 2019 samen met auteur Kees Spiering een Vlag en Wimpel voor de kinderpoëziebundel Jij begint. Beperkt ze zich in dat boek tot het gebruik van verschillende tinten blauw, zwart en wit, in Een wereld vol kleur spat het gehele kleurenspectrum je tegemoet.

Ondanks die explosie van kleur, beweging en details is het Straathof gelukt om de afbeeldingen helder en overzichtelijk te houden: geschikt voor het jonge kind. Als je langer kijkt, zie je meer, gaat hier op. De details waar Straathof zo goed in is komen volop uit de verf. Op elke prent valt iets te ontdekken.

Wat nog meer?
Een wereld vol kleur is een prachtig voorlees-, en kijkboek. Er zijn veel vragen die aan het meekijkende kind gesteld kunnen worden. Wat is op deze afbeelding wit? Wijs maar aan. Wat voor kleuren zijn er nog meer? Waar zijn de hondjes? Het is ook een bijzonder goed telboek. Hoeveel wielen staan er op deze prent? Hoeveel vissen in de vijver, hoeveel duikers zwemmen rond? Waar wijzen de wandelaars naar? Het is misschien wel aan te raden om dit boek een keer zelf te lezen vóór het voorlezen. Dit om struikelpartijen te voorkomen, want zinnen worden soms op onhandige momenten afgebroken om op een volgende regel verder te gaan.

De brede mogelijkheid van kijken, zoeken en vinden maakt van Een wereld vol kleur een boek dat je keer op keer pakt. Elke keer weer is er samen iets nieuws te ontdekken in deze wereld, precies zoals de auteur het bedoelde.

Illustraties: © De Vier Windstreken, Rijswijk. Illustraties van Alette Straathof uit Een wereld vol kleur.

Een wereld vol kleur
Verschenen bij: De vier windstreken
ISBN: 9789051169607
36 pagina’s
Prijs: €15.99
Vertaling door: Maria van Donkelaar
Verschenen: 2023