Skip to content
Een nieuwe jas

Een kat zonder vacht

Faro zit voor de spiegel en vindt zichzelf zo saai. Andere dieren hebben mooie haren of veren of een heerlijk zachte vacht. Maar Faro heeft geen jas zoals zij, hij is namelijk een naaktkat. Zo begint het verhaal van Een nieuwe jas, verteld en geïllustreerd door Yvon van Oel. Gelukkig mag Faro de manen van leeuw passen, en de staart van pauw, en nog meer moois van andere dieren. Maar ach, wat valt dat tegen. De manen zijn te zwaar, de staart is te lang, en de schubben zitten veel te strak. Is er dan helemaal niks wat Faro past? Dan komt varken eraan, hij heeft iets heel bijzonders voor Faro. Zou die jas wel passen?

Emoties
Faro mag dan misschien een naaktkat zijn, maar de emoties spatten ervan af. Yvon van Oel tekent en schildert de dieren levensecht. Ze geeft de dieren menselijke gevoelens in hun gezichtsuitdrukking. Verdriet, bewondering, vertedering, teleurstelling, alles komt voorbij. De illustraties laten je meevoelen en meeleven met Faro en de andere dieren. In het kleurrijke schilder- en tekenwerk zijn stroken gedessineerd papier verwerkt, deze geven het geheel een extra rijke uitstraling. Op elke pagina staan slechts één of twee dieren afgebeeld. Dat maakt het verhaal voor jonge kinderen goed te volgen. Verschillende details, zoals bijvoorbeeld de kleine sterretjes als Faro een jas past, nodigen uit  om nog eens goed te kijken en te genieten. De platen vertellen het verhaal zo duidelijk dat een kind het later, na het voorlezen, zelfstandig kan herbeleven.

Je mag gewoon jezelf zijn
Het is een vertederend verhaal over blij met jezelf zijn. Faro leeft in een wereld waar alle dieren vriendelijk tegen elkaar doen. De andere dieren tonen begrip voor zijn verlangen. Hij mag van iedereen wel even passen hoe zijn velletje voelt. Want Faro wil graag net zo mooi, kleurrijk, zacht of schitterend zijn als de andere dieren. Hij weet nog niet dat hijzelf precies goed is zoals hij is. Het is niet moeilijk om je te identificeren met Faro. Elk kind heeft weleens van die momenten van onzekerheid over hoe je eruit ziet of wat je kan. De afbeeldingen van Faro en de andere dieren laten de gevoelens spreken. Ze geven een fijne aanleiding om samen over deze gevoelens te praten. Woorden geven aan wat je voelt is voor jonge kinderen soms nog lastig, dit liefdevolle verhaal kan daarbij helpen. Samen op zoek naar verschillen en overeenkomsten en ontdekken dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Het is fijn om te zijn wie je bent.

 


Om Jong Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via deze link. Waarvoor onze hartelijke dank!

Een nieuwe jas
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714835
32 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023