Skip to content
Arie Kanarie

Een kanarie die niet kan zingen

In het prentenboek Arie Kanarie, van schrijver Tim Gladdines en illustrator Lotte van de Walle, spelen kanaries de hoofdrol. De vogels wonen in een grote volière in het park. Arie, de enige witte kanarie in de volière, heeft zich neergelegd bij zijn lot: hij is nou eenmaal een rare kanarie die niet kan zingen. Hij probeert het wel eens maar veel verder dan piep of twiet komt hij helaas niet. Dan wordt hij verliefd op de nieuwe kanarie: Zira. Zij is de enige zwarte kanarie in volière en al snel vraagt ze of Arie haar vriend wil zijn. Dat wil hij graag, al verzwijgt hij zijn liefde voor haar. Kan hij voor haar zingen en haar zo duidelijk maken wat hij voor haar voelt? Wat hij ook probeert, het lukt niet. Zira komt met een onverwachte vraag. Kan Arie misschien… iets heel anders? Het verhaal krijgt vleugels als Arie ontdekt waar zijn kracht ligt.

Invoelbare anderen
Gladdines werkt als vertaler, dichter, toneelschrijver en hij maakt kinderboeken. Het thema van dit boek, zoeken naar jezelf, je identiteit, wie je bent in deze wereld, kwam al aan bod in eerder werk, zoals het goedbesproken boek Koning Valentijn. Hier ligt Gladdines’ kracht: hij is een meester in het doorzien van ‘de ander’, van diens moeilijkheden en motivaties. Hij weet dit sterk te verwoorden op een manier die ‘de ander’ invoelbaar maakt voor de lezer. Aan het einde van het verhaal begrijp je waarom Arie Kanarie zich zo naar voelde en waarom Zira naar hem toetrekt.

Rake penseelstreken
Illustrator en schilder Van de Walle woont, werkt en exposeert momenteel in San Francisco. Haar kleurrijke illustraties sprankelen je tegemoet in dit boek vol vogels. Ontelbaar veel parkieten fladderen, buitelen en glijden voorbij. Op kunstige wijze weet zij de sfeer van het verhaal op te pakken en uit te beelden. Met een paar penseelstreken beeldt ze vrolijkheid, aarzeling, twijfel en hoop uit. De in het boek verstopte verrassingen maken het extra leuk om de prenten te bekijken. Wie had gedacht dat vogels ook een huisdiertje zouden kunnen hebben?

Brede inclusie
Het is jammer dat Gladdines nogal wat zinnen laat beginnen met ‘En’. Dat geeft een opsommend effect wat minder prettig voorleest. Gelukkig wordt deze kleine tekortkoming goed gemaakt door de knusse, kalme manier van vertellen en de sterke, inclusieve inhoud. Je hoort er ook bij als je iets wat iedereen kan, niet kan. Geen enkele parkiet heeft er moeite mee dat Arie niet kan zingen, ze vinden hem net zo leuk en buitelen net zo vrolijk met hem door de volière. Behalve Arie zelf. Het is niet zozeer het zingen dat hij mist, hij mist een manier om zich uit te drukken.

Het gevoel van inclusie in het boek wordt verstrekt door de witte Arie en de zwarte Zira, die vertelt hoe ze haar in Afrika achtergebleven familie en vrienden mist. Dat raakt Arie en hierdoor wordt zijn gemis urgent. Hoe kan hij haar alles vertellen wat hij voelt? Hoe moet hij haar welkom heten, zijn meeleven betuigen, vertellen hoe prachtig ze is en hoe welkom? De anderen doen het in een lied en hij kan dat niet. Uiteindelijk is het Zira die hem aanmoedigt om het eens op een andere manier te proberen: vertel een verhaal. ‘Begin maar met “Er was eens”.’ 

Groepsgesprekken
Arie Kanarie biedt prachtige punten voor groepsgesprekken. Kinderen kunnen de neiging hebben om zich te concentreren op dat ene dingetje wat ze niet kunnen. Wat ze allemaal wel kunnen lijkt niet meer te tellen. Arie maakt dit op een mooie manier bespreekbaar. Ook kan Zira uitgelicht worden: hoe zal zij zich voelen in die mooie kooi? Gaat missen weg als het op een nieuwe plek erg fijn is?

Een andere manier om dit boek in te zetten in de kring of het gezin is: ‘Begin maar met “Er was eens”.’ Vertel een verhaaltje en ja, verzinnen mag. Voor de wat jongere kinderen biedt het boek talloze mogelijkheden van kleuren benoemen tot tellen en speuren naar de dieren die juist geen vogel zijn. Want in een inclusieve volière is natuurlijk ook de rest van de parkbewonertjes welkom.

Illustraties: Lotte van de Walle

Arie Kanarie
Verschenen bij: De eenhoorn
ISBN: 978962916913
40 pagina’s
Prijs: €19.95
Verschenen: 2023