Skip to content
De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldenverhalen van Antar

Een heroïsch verhaal over een Arabische held

In het boek De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldenverhalen van Antar van schrijver Lydia Rood en illustrator Juliette de Wit vertelt Haroen over zijn grote broer Antar. Haroen en Antar leven in een wereld met heuvels en zand hier ver vandaan. Een wereld waarin hiërarchie, familie, bloedbanden en aanzien een grote rol spelen. En dat is nu juist waar het probleem van Antar ligt. Antar woont met zijn moeder Zebiba, een tot slaaf gemaakte vrouw. En met Sjaddad, die zijn echte vader niet is. Samen met moeder Semmiah heeft Sjaddad een zoon: Haroen. Semmiah is de enige echte vrouw van Sjaddad en Haroen dus zijn enige echte zoon. Haroen heeft echter een hompelvoet waardoor hij niet veel waard is.

Antar daarentegen is groot, sterk, aardig en slim. Hij doodt de wolven, is vijanden te slim af, beschermt vrouwen en jaagt rovers weg. Niets is te moeilijk voor hem, hij weet alles op te lossen en is altijd de sterkste. Maar hij kan vader Sjaddad niet blij maken en Sjaddad kan hem nooit erkennen als zijn zoon. Antar verzorgt dus de kamelen en beheert de geitenkudde. Een taak die weg gelegd is voor de ondersten in de hiërarchie. 

Klassieke rolverdeling en gewelddadige prestaties
Gedurende het lezen is het zoeken naar de nuance. De bewoordingen en het taalgebruik zijn vaak nogal grof, er komt veel bloed aan te pas, rovers worden vermoord en hersens spatten uiteen. Het is een wereld van koningen, zonen, goede en slechte vaders en een klassieke rolverdeling. Vrouwen hebben weinig te zeggen en worden uitgehuwelijkt en geroofd. Een ouderwetse en klassieke rolverdeling, waarbij mannen beloond worden voor hun gewelddadige prestaties. Je vraagt je regelmatig af in welke tijd het speelt. Is het een waargebeurd verhaal van lang geleden of ‘gewoon’ een fantasieverhaal? Een fantasieverhaal waarvan je je zou afvragen of je wil dat de kinderen van tegenwoordig dit zo leren.

In het nawoord vertelt Rood dat Antar echt geleefd heeft, in de zesde eeuw na Christus. Hij was een gevreesde krijger en een beroemde dichter. Vertellers verhaalden op de marktpleinen over zijn heldendaden en hij is bekend bij veel Arabische kinderen. Hij is de held in vele strips en films en Antars mooiste gedicht werd opgehangen in de Ka’bah in Mekka. Het nawoord brengt daarmee de benodigde nuancering. Het tilt het verhaal naar een hoger niveau, plaatst het in de tijd en de boodschap is veel duidelijker. Wellicht had het nawoord als inleiding een goede plaats gehad.  

Liederen en gedichten
De Wit heef het verhaal voorzien van prachtige, uitgebreide tekeningen. Veel grote en ook kleine, kleurrijke tekeningen laten de wereld van Antar zien. Je krijgt een goede indruk van de sfeer en de manier van leven in deze andere tijd. Samen met de korte hoofdstukken is het een makkelijk en prettig boek om te lezen. Alle hoofdstukken vertellen los een heldenverhaal, maar samen vormen ze een grotere verhaallijn.

Opvallend zijn de liederen en gedichten die verwerkt zijn in het verhaal. Antar was een bekend dichter. Hij verwoordt zijn antwoorden, gedachten en de liefde voor zijn nichtje Abla regelmatig in een gedicht. ‘Kon ik het helpen, o, mijn koning? Als Abla roept, dan kom ik, geloof me. Het was geen moed, het was verlangen naar Abla, die me hart en hand belooft.’

De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldendaden van Antar is een vermakelijk, soms wat intens, verhaal dat zich voor de verandering eens afspeelt in een heel andere tijd, cultuur en wereld. Een leuk, origineel boek.

De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldenverhalen van Antar
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045128542
112 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023