Skip to content
Onder de brug

Een grimmig mysterie

Het komt niet vaak voor dat een boek baat heeft bij een spoiler, maar Onder de brug, Evelien de Vliegers aangrijpende boek voor oudere tieners, is op zijn spannends als je voor je met lezen begint al een beetje weet waar het over gaat. Dat de zeventienjarige Jowi in het ziekenhuis ligt, moet je bijvoorbeeld weten – in een coma waaruit hij mogelijk niet zal ontwaken. Dat hij is gevonden onder een grote betonnen brug, met op zijn hand een woord: sorry. Dat zijn vrienden er niets anders over kwijt willen dan dat ze die avond truth or dare gespeeld hebben. En dat de zoon van de schooldirecteur, die leidt aan psychoses, meer heeft gezien dan hij vertelt. Zodra je dat allemaal weet, – en gelukkig staat dat in de flaptekst – kun je je bezig gaan houden met wat echt belangrijk is. Wat is er met Jowi gebeurd? En, wordt hij ooit nog wakker?

Een verhaal in fragmenten
Het eerste hoofdstuk begint met een datum en een tijd: vrijdag 22 maart, 19 uur. Een dagboek lijkt het, een verklaring bij de politie, of speelt De Vlieger met de tijd? Zeker is dat het Jowi is die aan het woord is, Jowi, waarvan we weten dat hij in coma ligt. Iedere stap die hij zet, op weg naar de brug waaronder hij later gevonden zal worden, bewusteloos en hevig bloedend, krijgt daardoor betekenis. Het voelt haast alsof het oplossen van het mysterie afhangt van de oplettendheid van de lezer. Ook gedurende de rest van het boek blijft dat zo. De Vlieger heeft ervoor gekozen de verschillende hoofdstukken vanuit verschillende personages te vertellen. Jowi’s verhaal blijft steeds terugkomen, maar daar tussendoor komen zijn vrienden, zijn moeder, de schooldirecteur en diens zoon aan bod.

Is er een slechterik?
De vraag wat er met Jowi gebeurd is roept alleen maar meer vragen op. Waarom lag Jowi bloedend onder de brug? Zelfmoord, moord, een noodlottig ongeluk? Wie heeft wat wanneer gedaan? Dit zou een nogal platte whodunnit kunnen opleveren, maar dat weet De Vlieger te voorkomen met de personages die ze neerzet. Ieder personage wordt nauwgezet uitgewerkt, zonder dat De Vlieger zich verliest in uitleg. Het zit hem in de heldere dialogen en gedachten, je hóórt de personages praten en denken.

‘“Eindelijk ben je daar,” zei Nika. “Sorry hoor, maar ik word gek. Ik moet het tegen iemand kwijt.”
“Iets over Jowi?”
“Ja. En nee.”
Ze wachtte even en zei toen: “Ik heb gekust met iemand anders.”
Leo keek haar aan alsof ze hém bedrogen had.
“Wanneer?”
“Tijdens de laatste betoging. De dag voor Jowi viel dus.”
“Shit. Met wie dan?”
“Dat is het hem net. Ik weet niet eens met wie.”
“Hoe kan dat? Liep je daar geblinddoekt of zo?”
“Heb je nog even tijd?”’

Naarmate het boek vordert wordt het steeds moeilijker je voor te stellen dat één van de personages de grote schuldige is. Natuurlijk, ze hebben allemaal hun negatieve kanten, er zijn fouten gemaakt, maar niemand is een echte slechterik. En toch, toch moet er iets vreselijk mis zijn gegaan, dat kan niet anders. De uiteindelijke ontknoping is grimmig en maakt duidelijk waarom het boek voor oudere tieners bedoeld is. Die zullen tijdens het lezen dan ook op het puntje van hun stoel zitten!

 

 

 

 

 

 

Onder de brug
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045130071
160 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 2024