Skip to content
Een trui om in te wonen

Een boek om in te wonen

‘Walcha was een Poolse jongen.
Hij was gek op breien.
Hij breide van ’s morgens vroeg
tot ’s avonds laat.’

Met deze zinnen begint Een trui om in te wonen van schrijver Marieke van Hooff en illustrator Isabelle Geeraerts. Er wordt meteen een prettige sfeer neergezet die ook later in het verhaal steeds voelbaar is.

Gek op breien
Op een niet-zo-mooie dag geeft Walcha een spreekbeurt over zijn hobby. In plaats van het applaus dat hij na afloop denkt te krijgen, wordt hij uitgelachen en wolrus genoemd. De kinderen uit zijn klas zijn daarna nog niet klaar en halen alle gebreide spullen die hij heeft meegenomen (37 eierdopmutsjes, 2 pluizige kussens, een paar mensenmutsen, en een kleurige trui waar hij vorige week aan begonnen was) helemaal uit, tot er nog maar een heel klein beetje trui over is.

In plaats van bij de pakken neer gaan zitten, keert Walcha zijn gemene klasgenoten de rug toe en toont hij zijn veerkracht. Verdrietig is hij wel, maar hij huilt niet (‘want er was een manier om zich weer beter te voelen’). In plaats daarvan raapt hij het kleine beetje trui dat nog over is op en begint te… breien.

Een trui om in te wonen
Walcha breit, en breit, en breit tot de trui zo groot is als een huis. Hij creëert een trui om in te wonen en lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Meer dan zijn trui, een wc, wol, snacks en thee heeft hij niet nodig. De deur gaat alleen open voor de pakjesbezorger die af en toe zijn voorraden aan komt vullen. Dan dienen volgende problemen zich aan. De pakjesbezorger is opeens verdwenen, en als Walcha besluit om zelf naar de winkel te gaan, blijkt bij terugkomst dat zijn zorgvuldig gebreide huis weg is. Hij gaat op zoek naar zijn huis en vindt meer dan hij had verwacht.

Warm en wollig
Van Hooff zet met Een trui om in te wonen een warm en fantasievol verhaal neer. Ze weet in een relatief kort verhaal met beknopte zinnen thema’s als jezelf blijven en vriendschap een duidelijke plek te geven. Het is een pleidooi voor het gebruik van je fantasie. Waar je als volwassene vraagtekens zou kunnen hebben bij het gedeelte waarin de pakjesbezorger uit het niets wordt opgepeuzeld door een reuzeninktvis, zullen jonge kinderen hier geen last van hebben. Het zal hun fantasie alleen maar aanmoedigen. Van Hooff schrijft naast kinderboeken scenario’s voor theatervoorstellingen en acteert zelf ook. Ze heeft een humoristische schrijfstijl, die regelmatig zorgt voor een glimlach op je gezicht.

Prachtige pastelkleuren
De illustraties die Geeraerts maakte zijn een feest op zich en dragen bij aan de beleving van het verhaal. Zowel het omslag als de illustraties in het boek zijn gemaakt in zachte pastelkleuren en tonen veel details. Daarnaast weet Geeraerts op vermakelijke wijze kleine grappigheden toe te voegen aan haar illustraties. Zoals het nummerbord op het bestelbusje met 2B-FASTER en de octopus die meerdere keren, al dan niet in zijn geheel, terugkomt en ook van thee blijkt te houden. Geeraerts is naast illustrator ook graphic designer en verzorgde de lay-out en illustraties van verschillende jeugdboeken, waaronder Billie en zijn genen (Pelckmans, 2023). De samenwerking tussen van Hooff en Geeraerts blijkt een schot in de roos want samen maakten ze na Een trui om in te wonen in dezelfde sfeer en met dezelfde afwisseling van illustraties en tekst het boek Geef mij maar ijs! (Pelckmans, 2023).

Sterk boek voor beginnende lezers
Korte zinnen, een groot lettertype waarbij woorden met nadruk uitgelicht worden en veel illustraties maken dit boek geschikt voor beginnende lezers die toe zijn aan het lezen van een compleet verhaal. Daarnaast is het boek aan te raden voor kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben qua lezen en leesplezier. De humoristische schrijfstijl, de veelkleurige illustraties en de pagina’s die soms maar een enkel woord bevatten geven kinderen die moeite hebben met het vinden van een geschikt verhaal, of het uitlezen van een boek, het gevoel door het boek heen te vliegen. Een fijn, warm verhaal om zelf te lezen of om samen van te genieten.

Een trui om in te wonen
Verschenen bij: Uitgeverij Pelckmans
ISBN: 9789464291537
68 pagina’s
Prijs: €14.50
Verschenen: 2022