Skip to content
De NEEhoorn

Een beetje stout en tegendraads

‘In de schaduw van de reuzenrozen zonder doornen woont in het Hartenwoud een familie eenhoornen. Het Hartenwoud ligt in het Rijk der Dromen waar de bloemen zo groot zijn als bomen! De stenen van pluche zijn lila-roze-rood en iedereen eet koekjes in plaats van brood.’
Zo begint het boek de NEEhoorn van Marc-Uwe Kling. Het klinkt meteen als een prachtig sprookje en iedereen die dit leest kan zich meteen voorstellen hoe dit Rijk eruitziet; suikerzoet, lieflijk en vredig. En in dit decor wordt een kleine, poezelige eenhoorn geboren. Iedereen vindt hem li-la-lief maar niets is wat het lijkt…

Weg uit het Rijk der Dromen
Het omslag verraadt al dat het hier niet om een doorsnee eenhoornbaby gaat. Deze boos uitziende eenhoorn gedraagt zich helemaal niet zoals men van een eenhoorn kan verwachten en zegt overal nee op. ‘Nee!’ tegen koekjes. ‘Nee!’ tegen bloemen. Hij zei zo vaak nee dat iedereen hem de NEEhoorn begon te noemen. Wat zijn ouders of de andere eenhoorns ook proberen of voorstellen, er is nooit iets dat hij leuk vindt of waar hij aan mee wil doen. Hij wil niet de hele dag glimlachen en rijmen en besluit weg te gaan uit het Rijk der Dromen en alleen nog te gaan doen wat hij wil. Toedeloe. Onderweg ontmoet hij al snel een wasbeer die Oost-Indisch doof is, een hond die nergens van onder de indruk is en een prinses die graag ziet dat alles gaat zoals zij wil. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn is veel leuker.

De NEEhoorn is een heerlijk prentenboek over chagrijnig zijn. Over een beetje stout en tegendraads zijn. Maar ook over vriendschap en saamhorigheid. Dit alles zonder dat het er allemaal te dik bovenop ligt.

Illustraties
Het boek is prachtig geïllustreerd door Astrid Henn, in kleurrijke pasteltinten. De illustraties zijn overwegend bladvullend en ondersteunen de tekst goed. Als je het boek opent is daar meteen een kaart te zien van het Rijk der Dromen en de plaatsen waar de neehoorn zijn vrienden tegenkomt.

Woordgrapjes
De tekst begint op rijm waardoor het fijn voorleest en de aandacht van de luisteraar meteen gegrepen wordt. Het verhaal is origineel en zit boordevol woordgrapjes die niet alleen leuk zijn voor de jonge lezer en luisteraar. Het verhaal zal door de grote dosis humor zeker ook oudere lezers en zelfs volwassenen erg aanspreken. Kleurrijke tekstballonnen geven het geheel af en toe het gevoel van een stripboek en dagen de voorlezer uit tot het gebruik van stemmetjes en verschil in intonatie. Dat maakt het voorlezen van De NEEhoorn tot een feestje!

Met zijn 48 pagina’s is dit echt een prentenboek waar je even voor kunt gaan zitten. Mijn kritische luisteraars (lees: 30 kleuters) kunnen dit verhaal niet vaak genoeg horen en hebben dit boek dan ook met stip op nummer 1 gezet!

De NEEhoorn
Verschenen bij: Uitgeverij Volt
ISBN: 9789021422954
48 pagina’s
Prijs: €17.99
Vertaling door: Jaap Robben
Verschenen: 2020