Skip to content
Yash!

De zoektocht naar Yash’ vader

India, deelstaat Bihar, 1906. Yash is een jongen van twaalf jaar die op het Indiase platteland woont bij zijn tante en nichtjes. Hij heeft een paar zware jaren achter de rug. Zijn vader is halsoverkop naar Suriname vertrokken. Hij had ruzie met de zamindar, de grootgrondbezitter, die alle boeren in de wijde omgeving onderdrukt, en zijn leven was in gevaar. Eerst stuurde zijn vader nog brieven, maar Yash heeft al een hele tijd niets meer van hem gehoord. Als dan ook nog zijn moeder overlijdt besluit hij zijn vader achterna te gaan. Gelukkig hoeft hij niet alleen op reis. Hij is bevriend met de dertienjarige Ravi, een jongen uit de laagste kaste met wie Yash van zijn tante niet om mag gaan. Samen gaan ze op pad. Eerst van hun dorp in Bihar naar Calcutta en daarna als verstekeling de oceaan over. Maar, eenmaal aangekomen in Suriname is het ook daar niet makkelijk om Yash’ vader te vinden.

Hindostaanse Surinamers
‘Waarom ik dit boek wilde schrijven,’ daar begint Inez van Loon haar boek Yash! mee. Toen ze voor het eerst in Suriname kwam viel haar op hoeveel verschillende bevolkingsgroepen er zijn. Van al die groepen zijn Hindostanen inmiddels de grootste, stelt ze, en dat geldt niet alleen in Suriname, maar ook voor Surinamers in Nederland. Toch weten veel mensen weinig van de geschiedenis van Surinaamse Hindostanen. Met Yash! probeert Van Loon daar verandering in te brengen. Ze geeft een beeld van het lot van Hindostaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname kwamen. Een boek met een historisch leerdoel dus. Zou dat het saai maken? Nee hoor, zeker niet. Van Loon zet zo’n pakkend verhaal neer dat je er doorheen vliegt.

Een avontuur met een begrippenlijst
Van Loon weet de zoektocht naar Yash’ vader, die vrijwel het hele boek duurt, tot het eind toe boeiend te houden door alle kleine en grote avonturen die de jongens onderweg meemaken. Ze maken nieuwe vrienden en vijanden en leren 101 nieuwe dingen. Zowel kasteverschillen als kleur spelen een rol. In India mogen Yash en Ravi niet met elkaar omgaan omdat ze niet tot dezelfde kaste behoren, in Suriname komen ze erachter dat daar hetzelfde kan gelden, maar dan om redenen van kleur. Voor zowel Yash als Ravi is het niet altijd makkelijk uit te maken hoe ze zich tot de ander moeten verhouden. De ongelijke status die ze in India hadden, zet zich in Suriname voort door de posities die ze op hun nieuwe plek krijgen toegewezen.

De begrippenlijst achter in het boek helpt lezers die weinig weten van de tijd waarin Yash en Ravi leven om alles een plek te geven. Datzelfde geldt voor het nawoord waarin de geschiedenis van India en Suriname, voor zover relevant voor het verhaal, uiteen wordt gezet. De vraag rijst of dat op sommige plekken niet te summier gebeurt. Lezers blijven misschien juist met veel vragen achter. Hoe kon het dat het zo slecht ging in India ten tijde van de Britse overheersing? Op welke manier had dat met kolonialisme te maken? Vergelijkbare vragen rijzen ook als het over de geschiedenis van Suriname gaat. Wat precies was de invloed van de Nederlandse overheersing, niet alleen voor maar ook na de Surinaamse onafhankelijkheid?

De laatste paar hoofdstukken zijn misschien wat hectisch, een aantal van de kleinere avonturen moeten nog tot een goed einde gebracht worden. Mogelijk maakt dat het boek juist nog aantrekkelijker voor jonge tieners. Ook tijdens de afronding van het verhaal hoeven ze zich geen moment te vervelen.

Yash!
Verschenen bij: Uitgeverij Clavis
ISBN: 9789044852585
232 pagina’s
Prijs: €19.95
Verschenen: 20,23