Skip to content
Jij bent het einde

De zoektocht naar het einde

Bij een prentenboek denk je al snel aan peuters en kleuters. Dat prentenboeken ook geschikt zijn voor oudere kinderen weten veel mensen niet. Jij bent het einde van Tom Marien laat zien hoe een verhaal in prentenboekenvorm poëtisch en filosofisch kan zijn, met diepere lagen en mooie taal. Het boek neemt je mee in een ontroerend verhaal vol dromerige potloodtekeningen van Penelope Deltour en een zoektocht naar de zin van het leven: 

‘“Jij bent het einde”, zei Aya vanmorgen tegen Zain en ze moest er om lachen. 

Maar het einde van dit alles is ver.
Niemand kan het zien.
En wat als ik het einde vind?
Ziet Aya me dan nog staan?’ 

Surrealistische droombeelden
Het verhaal vangt aan met een brief, van Zain aan Aya, waarin hij vertelt dat hij voor haar op zoek gaat naar het einde, hoewel hij zelf nog niet begrijpt wat dat dan is. Zain begint aan een zoektocht waarbij hij stad en land doorkruist en landschappen en weersomstandigheden trotseert. Hij vraagt zich af wat het betekent als hij dat einde daadwerkelijk vindt. Zijn letterlijke zoektocht wordt een zoektocht naar zichzelf en het vinden van betekenis. Na het doorkruisen van immense landschappen komt hij aan bij een hoge klif. Op het moment dat hij het water in springt, worden de beelden nog dromeriger. De illustraties veranderen op sommige momenten zelfs in surrealistische beelden, op de fragiele grens tussen dromen en werkelijkheid. 

Marien speelt op iedere pagina op prachtige wijze met taal. Woorden worden letterlijk genomen door Zain, terwijl ze figuurlijk bedoeld zijn. Er wordt gespeeld met letters en zinnen, niet alleen in de tekst maar ook in de illustraties. Soms zelfs expliciet, wanneer letters om Zain heen zweven en hij ze probeert te vangen. De tekst is niet getypt, maar uitgeschreven met potlood. Hierdoor voelt het verhaal persoonlijk en kwetsbaar en komt de aandoenlijke onschuld van Zain nog meer naar voren. 

Levensvragen met ruimte voor eigen interpretatie
Jij bent het einde is een bijzonder boek, gevoelig en met grote thema’s. Belangrijke levensvragen worden gesteld, maar niet direct beantwoord waardoor er veel ruimte is voor eigen interpretatie. Mooi is het moment waarop Zain vindt waarnaar hij op zoek was en beseft wat het einde ook kan zijn: iets definitiefs, een afsluiting. Zain besluit op dat moment dat dit het einde niet mag zijn en rent zo hard als hij kan, ‘tot al het einde uit zijn hoofd is’. Het boek eindigt klein, intiem en met kippenvel op je armen. 

De diepere lagen en de poëtische tekst maken het boek wat complex voor heel jonge lezers. Jij bent het einde is dan ook niet gericht op peuters of kleuters, maar is bedoeld voor kinderen waarmee je filosofische vraagstukken kunt bespreken. Dat het verhaal in de vorm van een prentenboek is gegoten zorgt ervoor dat de inhoud minder zwaar en meer toegankelijk is. Jij bent het einde lees je samen met kinderen vanaf 6 jaar. Het boek zelf ontdekken kunnen kinderen vanaf 8 jaar en daar ligt een rol voor opvoeders en leerkrachten: raad dit boek aan, stimuleer kinderen om het te lezen of lees het voor, lees het samen en praat erover. Want dit is een verhaal dat met aandacht gelezen moet worden om de betekenis te doorgronden.

© Infodok / Standaard Uitgeverij nv, Illustraties Penelope Deltour

Jij bent het einde
Verschenen bij: Davidsfonds Infodok
ISBN: 9789002277153
24 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2022