Skip to content
De Wildernis

De wildernis vraagt om hulp

Schrijver en illustrator Yuval Zommer heeft al meerdere sfeervolle boeken uitgebracht over de natuur en al het leven om ons heen. Bloemen, vogels, zeedieren, insecten: met zijn beeldschone informatieve kinderboeken hoopt hij kinderen te inspireren om op ontdekkingstocht te gaan en meer te leren over planten en dieren. In Zommers nieuwste prentenboek De Wildernis spreekt hij als milieuactivist en is zijn boodschap een stuk dringender: koester de wildernis en wees zuinig op het groen om je heen. 

In De Wildernis stelt Zommer je voor aan de Wildernis: dat wat er altijd al is geweest en waarin er een balans was tussen planten, dieren en de elementen. ‘Alles en iedereen was welkom in de Wildernis. Er was ruimte genoeg’. Ook de mens leefde ooit in harmonie met de natuur om zich heen, maar hoe meer we van de Wildernis vroegen, hoe meer de balans verdween. De mens nam meer dan de Wildernis kon geven; de Wildernis was uitgeput. Tijd voor verandering: ‘Ik ga de Wildernis een stem geven, dacht het kind dapper’. De stem van één persoon leidde tot de stemmen van velen. En elke stem leidde tot een kleine verandering. En al die kleine veranderingen samen brachten de Wildernis weer tot leven. 

Illustraties geïnspireerd door de natuur
Zommer laat zich zowel in zijn teksten als in zijn tekening leiden door wat de natuur hem te bieden heeft. Zijn werk kenmerkt zich door levendige, kleurrijke platen waarbij hij volop gebruik maakt van de patronen en kleurenpaletten die in de natuur te vinden zijn. Zommer werkt digitaal, waardoor hij de mogelijkheid heeft om verschillende lagen te gebruiken en vormen, patronen en kleuren bovenop elkaar kan leggen. Daardoor is er altijd iets te zien en blijven zijn tekeningen fascineren. 


Het prentenboek De Wildernis is gevuld met paginagrote illustraties, in aardse kleuren en met veel details. Voor de Wildernis gebruikt hij logischerwijs warme groene, blauwe en bruine tinten, die de schoonheid van de natuur benadrukken. Wanneer het verhaal omslaat naar de teloorgang van de Wildernis, is dat ook te zien in het kleurgebruik: grijze en grauwe tinten voeren dan de boventoon. En zo laat hij niet alleen de tekst spreken, maar wordt het verhaal ook gedragen door het beeld. De Wildernis zelf is weergegeven als een levend wezen, dat opgemaakt is uit alles waar de natuur uit bestaat. Een gebalanceerde eenheid van alles wat mooi is en leeft in de natuur. 

Een prentenboek met activistische boodschap
De Wildernis is een fraai prentenboek met aantrekkelijke illustraties dat een duidelijke boodschap overbrengt. Die boodschap is activistisch en ligt er nogal dik bovenop, maar de les is noodzakelijk. Het meest concrete wat je eruit kunt halen, is dat elke kleine verandering helpt. Dat iedereen zelf iets kan doen — wat dan ook — om zijn steentje bij te dragen. Want het is ook jouw omgeving, jouw Wildernis, of je nu in de stad of op het platteland woont. En dat is een fijne boodschap om aan kinderen door te geven. 

Illustratie: Yuval Zommer, uitgeverij Christofoor en uitgeverij Double Day Books for Young Readers.

De Wildernis
Verschenen bij: Christofoor
ISBN: 9789060389867
32 pagina’s
Prijs: €16.95
Vertaling door: Bette Westera
Verschenen: 2023